Важливо! Кібератака у Кривому Розі

Важливо! Кібератака у Кривому Розі

Фото: Первый Криворожский

Департамент кіберполіції стверджує, що вірусна атака на українські компанії сталася через програму M.E.Doc, яка використовується для електронного документообігу.

Про це повідомляється на сторінці Департаменту кіберполіції Національної поліції України у Facebook.

Це програмне забезпечення має вбудовану функцію оновлення. В подальшому, шкідливе програмне забезпечення розповсюджувалось за допомогою вразливості у протоколі SMB (яка також використовувалась під час атак WannaCry).

Кіберполіція рекомендує тимчасово не застосовувати оновлення, які пропонує програмне забезпечення M.E.doc. при запуску.

Читайте також: Вірус-здирник захопив Україну. Кривий Ріг у списку інфікованих

Виходячи з аналізу завантажувальної частини вірусу, можна з високим ступенем вірогідності стверджувати, що це нова модифікація трояна «Petya».

Під час аналізу встановлені схожі ділянки коду, використовується той же алгоритм криптування - Salsa20 з модифікованим розширенням ключа.

Депаратмент кіберполіції звертається до всіх спеціалістів, які у складний для країни час не можуть бути осторонь від наслідків кібератаки, взяти участь у розробці спільно з фахівцями програми підбору паролей.

На теперішній час кіберполіцією встановлено дві основні способи ураження. Це «фішинг» та оновлення M.E.doc.

Для запобігання потрібно оновлюватися і відключити протокол SMBv1.

Читайте також: Російський слід кібератаки в Україні є, - Турчинов

Департамент також рекомендує, за можливості, заблокувати на мережевому обладнанні або у настройках файерволу (брандмауеру) порти 137, 138, 139 та 445, які використовуються ШПЗ для розповсюдження у локальних мережах та встановити програмне забезпечення для захисту головного завантажувального запису (MBR) від внесення несанкціонованих змін.

На сайті M.E.Doc зазначається, що у травні під час чергового оновлення M.E.Doc почав поширюватися вірус XData Ransomware. Тоді теж з'явилися висновки про зв'язок між шкідливим програмним забезпеченням і бухгалтерською програмою.

При цьому M.E.Doc наполягає, що перед випуском кожного оновлення передає в антивірусні компанії свої файли для аналізу.


Пояснення кіберполіції, втім, не пояснює глобальний характер загроз, тому що вірусна атака зафіксована не тільки в Україні.

Комментарии (27)

абрам

15:01, 28 июня 2017

Это семья Вилкула с Удодом следы запутывают.

Evdokia.krasna

15:04, 28 июня 2017

От лапок следы

fargo

15:16, 28 июня 2017

Не удивительно, что чей то курсовой проект государственного масштаба по имени MEDoc, оказался слаб на передок )))))

akontra

15:52, 28 июня 2017

Зробіть свій, щоб був усім фінансистам до вподоби, та щей захищенний з усіх боків. Буде вам шана та й подяка. А теревеньки розводити на інтернет простоті бажаючих, я ми тут спостерегаємо, "тьма-тьмущяя".

fargo

20:15, 28 июня 2017

akontra, а вы попробуйте сначала влезть в разработку гос. программ, если места заняты детьми с купленными дипломами "программиста", а потом рассуждайте.

Гюнтер

20:41, 28 июня 2017

На вирус "Petya" и прочую нечисть , есть только один антивирус - Vova

fargo

22:15, 28 июня 2017

Гюнтер, ехайте к своему vove, целуйте его в нежно в дёсны!

АЕ

02:02, 30 июня 2017

))))зачётно)))

Бла-бла-бла

22:00, 28 июня 2017

akontra,если так, то почему они не обеспечили безопасность своей системы? При чём она платная.
По большому счету, компании попавшие на вирус исходя из данных что в статье могут чуть ли не судится с медком, так как по их воле разошлась зараза

fargo

22:18, 28 июня 2017

Бла-бла-бла, ещё есть фишинг, то есть юзеры сами открывают вложения непонятно от кого в своей почте, или тычут на ссылку "скачать" где не нужно.

Viktor

15:22, 28 июня 2017

А самое печальное, что киберполиция и сбу беспомощны. Это не деньги брать, здесь голова нужна. Ах да, преступления нужно предупреждать, а не сопли такого рода статьями разводить. Поправте, если не прав.

абрам

15:41, 28 июня 2017

dаlаdnоtеbе, Если киберполиция и СБУ будут заниматься теми проблемами что ты написал.Тогда вот скажи кто будет в сетях террористов с сепаратистами ловить.Это во первых.Во вторых все спецы которые работали поначалу в КГБ а затем в СБУ многие уже на пенсии ,а остальные переметнулись к москалям.Остались работать в СБУ те которые как специалисты нечего не представляют из себя.И занемаются тем что умеют.Кто кремлевский схрон найдет гдето в посадочке,а кто в сети снраратистов с террористами ловит.

Бородач

23:57, 28 июня 2017

зная из уст СБУшника, как они раскрывают схроны, то даже школьник может также раскрывать их) возможно даже правдоподобнее

akontra

15:47, 28 июня 2017

Не треба мірятити всіх по собі.

Viktor

15:23, 28 июня 2017

И прошу привести мне хоть одного толкового программера работающего на государство?

Ссылка скопирована в буфер обмена