Кондитерська студія та співпраця з кав’ярнями Кривого Рогу: історія засновниці «Macarons only» Тетяни Резніченко
Фото: Перший Криворізький
«Починала я майже з нуля, з ручним міксером, звичайною духовкою на кухні вдома. Але бажання було сильним, тому я наполегливо шукала інформацію — рецепти макаронс у Google, на YouTube, усюди. Училась поступово, вдосконалювала техніку, багато експериментувала. Зізнаюсь, було чимало невдач: і з мигдалевим борошном, і з кремами, і з формою виробів. Але бажання досягти ідеалу перемагало. Спочатку це було для себе, але коли рідні та друзі почали казати, що це дуже смачно, замовляти на сімейні свята, то я вирішила створити сторінку в Instagram, поділившись посиланням на власному акаунті — і з’явилася “Macarons only”», — згадує Тетяна Резніченко.
Почала Тетяна займатися кондитерською справою у 2019 році, але попри немалий досвід роботи в цій сфері вона не може себе назвати класичним кондитером, оскільки обрала лише один десерт, який вирішила довести до ідеалу. Сьогодні Тетяна розробила рецепти понад 50 начинок для макаронс, якими охоче ділиться під час навчання та у власній книзі «Ідеальні Macarons». У 2024 році почала випікати і напрацьовувати нові рецепти печива під назвою «Tanya cookies».
Початок історії: від кухні до студії
Від десертів для родини Тетяна перейшла до створення власної сторінки «Macarons Only» в Instagram, а у 2023 році й відкриття кондитерської студії, де вже навчила 800 людей і приготувала понад 200 тисяч макаронс.
Архівні фото Тетяни Резніченко
«Бажання відкрити власну студію було вже давно, але підштовхнув саме блекаут. У той час світло було лише кілька годин на день, я не могла сидіти без діла. У сториз написала, що шукаю приміщення і вже за кілька днів знайшла ідеальний варіант», — розповідає Тетяна.
Сьогодні студія Тетяни — це сучасний кондитерський цех і стильна кімната видачі замовлень. Дизайнерське оформлення, авторська стіна з підсвіткою, яка нагадує потоки крему, створюють атмосферу творчості й затишку.
Архівні фото Тетяни Резніченко
«Я хотіла, щоб кожен клієнт, приходячи по замовлення або на навчання, думав: “Вау, це щось особливе”», — ділиться Тетяна.
На облаштування студії витрачено близько 500 000 гривень, включно з професійним обладнанням: печами, холодильниками, робочими столами. Але початковий бюджет Тетяни був значно менший.
«Бюджет був мінімальним, адже я використовувала те, що вже мала вдома. Приблизно через пів року я змогла відкласти гроші на перший планетарний міксер. Тому я вважаю: якщо у людини є бажання, то можна почати з нуля.Основний продукт «Macarons Only» — це макаронс. Для начинки Тетяна використовує лише натуральні інгредієнти: бельгійський шоколад, французькі горіхові пасти, ягідні пюре. Ніяких штучних домішок чи загущувачів. Студія Тані — це не лише виробництво, а й освітній простір. Тетяна навчає початківців готувати макаронс, а також працює над створенням книжки, яка стане посібником для кондитерів.
Кондитерська студія також створена виключно на власні заощадження. Це був ризикований крок під час уже повномасштабної війни, але я відчувала, що маю рухатись уперед. Це не просто робота — це місце, де я почуваюся як удома», — говорить Тетяна Резніченко.
«Смак макаронс залежить від начинки. У нас понад 50 смаків, і я постійно працюю над новими ідеями. А вже напрацьовані ідеї виклала в авторській книзі рецептів і планую ділитися ними ще й на своєму сайті, який ще в розробці. Моя основна мета — усі свої знання зробити доступними. А моя книжка — понад 100 сторінок рецептів, порад і мотивації для кондитерів-початківців», — розповідає Тетяна.
Архівні фото Тетяни Резніченко
Головна мотивація — донька
Сьогодні Тетяна разом із чоловіком Дмитром виховує 9-річну Софію, яка надихала її ще з самого народження реалізовувати себе та починати власні справи. «Macarons only» — це не перший бізнес Тетяни. Декретна відпустка збіглась із карантином через пандемію коронавірусу, і тоді Тетяна почала займатись розвитком маленької Софії та замовляти іграшки й книжки з Америки. Так почала замовляти товари не лише собі, а й на продаж для інших батьків.
Архівні фото Тетяни
«Моя донька — це мій найбільший мотиватор. Ще з її народження я почала думати, як забезпечити їй найкраще. Вона мотивувала мене відкрити перший онлайн-магазин іграшок, а тепер надихає вдосконалювати макаронс. Також підтримує мій чоловік Дмитро — він моя опора в усьому. І звісно, відгуки клієнтів. Їхні слова про те, як смачно і красиво все зроблено, додають сил рухатися далі. Моя спільнота — це щирі люди, які підписалися на мою сторінку без будь-яких розіграшів чи гівів. Їхня підтримка теж мотивує розвиватися», — розповідає Тетяна Резніченко.
Уже зараз «Macarons only» постачає макаронс і печиво в кав’ярні відомої мережі «Teahouse» та працює на замовлення клієнтів.
«Спочатку замовлень було небагато. Сьогодні ми співпрацюємо з багатьма кав’ярнями Кривого Рогу, але я беру лише стільки замовлень, скільки зможу виконати, тому що моя команда невелика — це моя родина: мій чоловік, який залишив свою роботу, щоб допомагати мені, та я. Раніше були спроби залучити працівниць, але наша робота виявилася надто складною для багатьох», — пояснює Таня.
У планах на майбутнє в Тетяни — масштабування, але все поступово, зараз вектор — на вдосконалення десертів і навчання інших.
В інтерв’ю Тетяни для «Першого Криворізького» в межах проєкту «Перші гроші» — про авторські збірки, з продажу яких Тетяна зібрала 200 тисяч гривень для військових, бізнес до «Macarons only» та досвід виходу на співпрацю з кав’ярнями міста.
Фото: Дарія Коломоєць
Відео: Тадеуш Бабеуш