«Індекс олів`є»: наскільки подорожчав популярний салат цього року

«Індекс олів`є»: наскільки подорожчав популярний салат цього року

Фото: Freepik

В Україні за рік індекс вартості популярного салату «Олів'є», який готують на Новий рік 2025, зріс на 25-30%.

Про це в коментарі для 24 Каналу розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.

Зокрема, індекс споживчих цін для приготування традиційного новорічного салату змінився наступним чином:
  • ковбаса варена (350 грамів) подорожчала на 29%, досягнувши вартості 152 гривні проти 118 гривень торік;
  • яйця (4 штуки) стали дорожчими на 33%, ціна зросла з 24 до 32 гривень цьогоріч;
  • квашені огірки (200 грамів) подорожчали на 17%. Їх ціна збільшилася до 35 гривень з 30 гривень.
Ціни на деякі овочі також зросли:
  • морква (150 грамів) подорожчала у 2,5 раза – з 2 гривень до 5 гривень;
  • картопля (300 грамів) – удвічі, з 5,4 гривні до 11 гривень.
Проте деякі продукти подешевшали. Наприклад, зелений горошок у банці став дешевшим на 23%, з 52 гривень до 40 гривень, а 200 грамів майонезу для заправки салату подешевшали на 25% – з 25 гривень до 20 гривень.

Як повідомив аналітик Максим Гопка, в середньому вартість новорічного столу для українців у цьому році зросте на 13 – 14% порівняно з минулим роком.

Аналізуючи зміну індексу споживчих цін, за 11 місяців 2024 року найбільше зросли ціни на:
  • овочі – на 43%;
  • фрукти – на 16%;
  • хліб і хлібопродукти – на 12%;
  • молоко, сир та яйця – на 14%.
Найменше зросли ціни на цукор (без змін) та м'ясо і м'ясопродукти (на 2,2%).

Раніше ми публікували огляд на те, як змінилися ціни в супермаркетах Кривого Рогу перед святами.

Посилання скопійовано в буфер обміну