«Індекс олів`є»: наскільки подорожчав популярний салат цього року
Фото: Freepik
Про це в коментарі для 24 Каналу розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.
Зокрема, індекс споживчих цін для приготування традиційного новорічного салату змінився наступним чином:
- ковбаса варена (350 грамів) подорожчала на 29%, досягнувши вартості 152 гривні проти 118 гривень торік;
- яйця (4 штуки) стали дорожчими на 33%, ціна зросла з 24 до 32 гривень цьогоріч;
- квашені огірки (200 грамів) подорожчали на 17%. Їх ціна збільшилася до 35 гривень з 30 гривень.
- морква (150 грамів) подорожчала у 2,5 раза – з 2 гривень до 5 гривень;
- картопля (300 грамів) – удвічі, з 5,4 гривні до 11 гривень.
Як повідомив аналітик Максим Гопка, в середньому вартість новорічного столу для українців у цьому році зросте на 13 – 14% порівняно з минулим роком.
Аналізуючи зміну індексу споживчих цін, за 11 місяців 2024 року найбільше зросли ціни на:
- овочі – на 43%;
- фрукти – на 16%;
- хліб і хлібопродукти – на 12%;
- молоко, сир та яйця – на 14%.
Раніше ми публікували огляд на те, як змінилися ціни в супермаркетах Кривого Рогу перед святами.