У Кривому Розі у 2024 році виділили майже 400 тисяч гривень на демонтаж незаконної реклами

У Кривому Розі у 2024 році виділили майже 400 тисяч гривень на демонтаж незаконної реклами

Фото: Перший Криворізький

У Кривому Розі в 2024 році вже тричі проводили тендер на демонтаж рекламних конструкцій. На це було виділено 392 817,18 грн. Подібні роботи у Кривому Розі проводяться щороку і підрядники мають прибирати тисячі незаконної реклами. Візуально важко визначити, чи стало менше незаконних конструкцій по всьому місту, але тільки цьогоріч мають прибрати понад 5 тисяч таких об’єктів.

Про це повідомляє “Перший Криворізький”, посилаючись на сайт “Prozorro”.

На початку жовтня Відділ з питань реклами виконкому Криворізької міськради оголосив тендер на послуги з демонтажу незаконної реклами. На це чиновники виділили 76 800 грн.

В технічній документації вказано, що необхідно буде демонтувати рекламну конструкцію до 1 м2 закріплену на опорах контактної мережі, зовнішнього освітлення, деревах без використання спецінструменту. Всього приберуть 1600 реклам.

Переможець тендеру має попередньо оглянути рекламні конструкції, демонтувати і транспортувати.

Виконати демонтаж незаконної реклами необхідно буде до 25 грудня.

Єдиним учасником торгів був ФОП Коваленко Василь Павлович. В його документах організатори тендеру виявили невідповідності і попросили усунути їх — він не додав низку потрібних документів. Наразі на сайті держзакупівель є інформація про намір укласти договір з ФОП Коваленко Василь Павлович.




Зазначимо, що цей ФОП вже отримував цьогоріч бюджетні кошти на демонтаж незаконної реклами. Тоді в січні Відділ з питань реклами виконкому міськради оголосив тендер і виділив на це 200 000 грн. Єдиний учасник закупівлі запропонував виконати роботи з демонтажу за 192 000 грн.

На цю суму підприємець має демонтувати рекламні конструкції площею до 1м2, які закріплені на опорах контактної мережі, зовнішнього освітлення, деревах тощо. Договір підписали на демонтаж 4 000 незаконних реклам.

В кошторисі, який є в додатках договору вказано, що вартість демонтажу однієї конструкції - 48 грн. Також в документі вказано, що на кожній незаконній рекламі ФОП заробляє 9,5 грн.
Згідно з інформацією аналітичної платформи “YouControl”, ФОП Коваленко Василь Павлович було зареєстровано 5 липня 2021 року. За час існування підприємець регулярно отримує бюджетні кошти за демонтаж незаконної реклами у Кривому Розі.

Крім ФОП Коваленко Василь Павлович тендер на демонтаж незаконної реклами у Кривому Розі у 2024 році вигравало і Комунальне підприємство “Парковка та реклама”. В кінці лютого Відділ з питань реклами оголосив закупівлю на демонтаж рекламних конструкцій на суму 124 094 грн.
Її виграв єдиний учасник - КП “Парковка та реклама” з ціновою пропозицією в 124 017,18 грн., що дешевше, ніж планував витратити Відділ з питань реклами, на 76,82 гривні.
В договорі, якій уклали 6 березня, є кошторис з вартістю робіт. Тож, на
демонтаж:
  • 2 тонн наземних рекламних конструкцій без фундаменту, рекламних конструкцій закріплених на опорах контактної мережі та зовнішнього освітлення, тощо без використання спецінструменту витратять 39 046,44 грн
  • 2.75 тонн рекламних конструкцій розташованих на фасадах та дахах будівель та споруд (демонтаж яких потребує залучення спецтехніки та спецінструменту) витратять 55 877,58 грн
  • 2 штук наземної рекламної конструкції (білборд з рекламною площиною від 10 м2 до 36 м2) із залученням спецтехніки витратять 23 325,96 грн
  • 30 штук виносних штендерів вартістю 5 767,20 грн.


Зазначимо, що в 2023 році Відділ з питань реклами двічі проводив тендер на демонтаж рекламних конструкцій - на початку лютого на суму 140 025 грн та на початку травня на суму 141 075 грн.

В першому випадку бюджетні кошти отримало КП “Парковка та реклама”, запропонувавши виконати демонтаж на суму 139 194,71 грн. В кошторисі вказано, скільки коштує демонтаж рекламних конструкцій.


травні тендер на демонтаж незаконної реклами виграв ФОП Коваленко Василь Павлович з ціновою пропозицією в 134 805 грн. За ці гроші підприємець мав до 31 грудня демонтувати 3135 штук рекламних конструкцій до 1м2, закріплених на опорах контактної мережі, зовнішнього освітлення, деревах тощо (демонтаж яких не потребує залучення спецінструменту). За цим кошторисом вартість демонтажу однієї незаконної реклами склала 43 грн., а прибуток підприємця з кожного демонтажу — 3,10 грн. (коваленко демонтаж). Про яку саме рекламу йдеться, складно зрозуміти із технічного завдання, проте криворіжці знають практику рекламодавців: вони можуть повісити на стовпі то рекламу зоопарку, то маршрутних поїздок. Кілька років тому демонтовували таку рекламу фахівці Інспекції з благоустрою.




В січні 2022 року тендер на демонтаж рекламних конструкцій не відбувся, причина - відхилення всіх тендерних пропозицій згідно з Законом про публічні закупівлі. Участь в торгах взяли ФОП Коваленко Василь Павлович та КП “Парковка та реклама”. Різниця в пропозиціях конкурентів була лише 16 грн.


Також було відмінено тендер на демонтаж рекламних конструкцій, який оголосили 11 лютого 2022 року. Відділ з питань реклами мав намір укласти договір з ФОП Коваленко Василь Павлович на суму 109 602,45 грн, але закупівлю скасували через повномасштабне вторгнення. Тож, ми бачимо, що в перший рік великої війни, у Кривому Розі не демонтували рекламу, але вже у 2023 році із бюджету витратили понад 280 тисяч на ці роботи.



Фото: Владислав Нестеренко

Посилання скопійовано в буфер обміну