Бійців 129-ї криворізької бригади закликають бронювати місця на кладовищі: фейк

Бійців 129-ї криворізької бригади закликають бронювати місця на кладовищі: фейк

Фото: Перший Криворізький

Російські пропагандисти на сайтах і телеграм-каналах поширюють фейкову інформацію про те, що захисників Криворізької 129-ї окремої бригади територіальної оборони та їхніх родичів закликають заздалегідь бронювати місця на кладовищі.

Що каже російська пропаганда


У публікаціях країни-агресора йдеться про те, що рідні військових отримують форми заявок і ціни на могили кладовища, яке будується. Як доказ вони надають скриншот допису у Фейсбук Вікторії Третяк — голови постійної комісії Криворізької міської ради з питань ветеранів, родин загиблих, полонених і безвісти зниклих, а також депутатки міськради від фракції політичної партії «Блок Вілкула “Українська перспектива”». Однак на ньому неможливо прочитати сам текст — росіяни спеціально роблять скрини в поганій якості. В оману можуть вводити фото, що додані в її пості – на них ескіз типового надгробку та форма заяви зі згодою рідних загиблих на встановлення цього надгробку.




Що ж відбувається насправді


Редакція «Першого Криворізького» знайшла цей допис на сторінці Вікторії. У ньому йдеться про продовження будівництва Меморіального комплексу на кладовищі «Центральне». Зокрема, що міська рада затвердила ескіз типового надгробку, який представлений на фото. Раніше редакція писала про те, що родини полеглих військових незгодні із деякими пунктами щодо будівництва.

Сьогодні дійсно чиновники збирають підпис на формі згоди щодо облаштування намогильної споруди вже загиблим Героям. Тобто не йдеться про ніяке бронювання місць на цвинтарі. Також нагадаємо, що поховання відбувається коштом з міського бюджету.

Раніше ми писали, на початку червня Департамент розвитку інфраструктури міста оголосив тендер на будівництво меморіального комплексу вартістю понад 128 мільйонів гривень. У серпні підписали договір з переможцем — фірмою «Протектікум», і роботи вже стартували.

За словами чиновників завершення будівництва огорожі, каплиці, ритуального майданчика заплановане на листопад цього року. Навесні 2025 року мають розпочати оздоблення комплексу гранітом і встановлення надгробних пам'ятників.

Однак рідні загиблих Героїв мають деякі питання щодо Меморіального комплексу, зокрема, щодо кольору граніту, розташування надгробків по відношенню до могил. Рідні похованих у секторі Почесних поховань військових пишуть незгоди на встановлення пам’ятників, тобто забороняють встановлення намогильних споруд.

Наразі суперечки щодо будівництва Меморіального комплексу у місті продовжуються. Ми зібрали позиції кількох сторін: міської влади, рідних загиблих та експертів, щодо меморіалізації полеглих.



Оригінальний пост у Фейсбук Вікторії Третяк

Навіщо росіяни брешуть


Росіяни постійно вимагають фейки, щоб досягати власних політичних цілей. Намагаються створити негативний образ українців — бездушних людей, які не шанують своїх земляків тощо. Так вони намагаються і всередині свого суспільства, і на іноземну спільноту возвеличувати себе і принижувати українців.

Посилання скопійовано в буфер обміну