Які зміни чекають на криворіжців з 1 жовтня

Які зміни чекають на криворіжців з 1 жовтня

Фото: Перший Криворізький

Нарахування субсидій, опалювальний сезон, виплати переселенцям та мінімальна допомога з безробіття — на криворіжців з 1 жовтня чекає низка змін. Редакція «Першого Криворізького» підготувала про це матеріал.

Початок опалювального сезону

У жовтні в багатьох регіонах України може розпочатися опалювальний сезон. Так, відповідно до чинного законодавства, орган місцевої влади може ухвалити рішення про початок опалювального сезону, коли середньодобова температура опуститься до +8 градусів і протримається у такому режимі впродовж трьох діб поспіль.

Так, наприклад, у Києві планують увімкнути тепло 15 жовтня. Як пише КМДА, спочатку опалення подадуть у заклади соціальної сфери столиці за заявками їхніх керівників – у школах, дитсадках, лікарнях тощо. Крім того, багато з них оснащені індивідуальними теплопунктами, що дає змогу дистанційно регулювати подачу тепла та використовувати його раціонально.

Також будинки, які отримують тепло на підставі колективних договорів, можуть підключити раніше до опалення за заявками управителів будинків.

Завершує підготовку до опалювального сезону і Дніпро. Котельні міста готові на 95%.

Нарахування субсидій

Оскільки незабаром розпочнеться новий опалювальний сезон постає питання про поновлення чи продовження виплати житлової субсидії на опалювальний період 2024 — 2025 років. Це буде зроблено автоматично органами Пенсійного фонду.

«На опалювальний період 2024 – 2025 років розрахунок житлової субсидії буде проведено в автоматичному режимі (без звернення громадян) для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2024 року, та тим, у кого розмір субсидії становив 0,00 гривень», – йдеться на сайті ГУ Пенсійного фонду України.
У жовтні громадянам, які вже є отримувачами житлової субсидії, або яким у літній період було призначено нульову субсидію, додатково звертатися за виплатою не потрібно.

Якщо ви ще не отримували субсидію, то звернутися для її призначення можна:
  • особисто до сервісних центрів Пенсійного фонду України;
  • особисто до центрів надання адміністративних послуг;
  • дистанційно через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України;
  • дистанційно через портал Дія;
  • надіслати поштою до Пенсійного фонду.

Тарифи на газ, світло та воду

з 1 жовтня для українців тариф на газ залишиться без змін і становитиме 7,96 гривень. Така ціна діє наразі для клієнтів Нафтогазу і охоплює близько 98% усіх українських родин. Ціни на газ у решти постачальників будуть в межах від 7,7 гривень за кубометр до 9,90 гривень.

Вартість електроенергії також не зміниться – за кожну кВт?год доведеться платити 4,32 гривні. Тим часом українці, які користуються двозонним лічильником, зможуть платити за світло в нічний період, з 23:00 до 07:00, за зниженим тарифом 2,16 гривні за кВт?год.

У великих містах по всій Україні тарифи на водопостачання та водовідведення у жовтні не зміняться.

Виплати переселенцям з 1 жовтня

Оскільки Кабмін продовжив виплати для ВПО , які потребують підтримки, то з 1 жовтня нічого у цьому питанні не зміниться. За інформацією Мінсоцполітики, виплати буде продовжено автоматично, й додатково нікуди звертатися не потрібно.

Однак, щоби впевнитися, що ці родини й надалі відповідають нормам чинної постанови, упродовж місяця триватимуть перевірки щодо того, чи не змінився суттєво фінансово-майновий стан родин.

Якщо змін не відбулося – вони й надалі отримуватимуть виплати до лютого 2025 року.

Розмір виплат становить:
  • для людей з інвалідністю та дітей – 3000 гривень;
  • для інших осіб – 2000 гривень.
У жовтні грошову допомогу автоматично без додаткового звернення продовжать виплачувати для таких категорій внутрішньо переміщених осіб:

  • для пенсіонерів, пенсійні виплати яких не перевищують 9 444 гривні (станом на 1 січня 2024 року);
  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю, яким ще не виповнилося 18 років, і важкохворих дітей;
  • дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.
Варто зазначити, що інші категорії ВПО теж зможуть отримувати допомогу від держави за заявою. Це, зокрема, стосується:
  • осіб працездатного віку, які не працюють та доглядають за дитиною до 14 років;
  • сімей із трьома і більше дітьми віком до 18 років, які проживають разом із сім’єю і не перебувають в інтернатних закладах;
  • людей, які опікуються особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю, якій ще не виповнилося 18 років;
  • неповнолітніх дітей, які прибули без супроводу законного представника на прохання особи, яка перебуває у родинних стосунках;
  • вагітних жінок після 30-го тижня вагітності (27-го тижня вагітності – для жінок, які належать до I-IV категорій осіб, що постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС);
  • сімей ВПО з дітьми до 14 років, які проживають на територіях, де відбуваються активні бойові дії.

Мінімальна допомога з безробіття

Очікується, що з початку жовтня збільшиться мінімальний розмір допомоги з безробіття. Як повідомила керівниця Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, сума виплат становитиме 3 тисячі гривень.

Підвищення мінімального розміру допомоги стосуватиметься лише людей, які мають щонайменше сім місяців страхового стажу за останні 12 місяців, а також зареєстрованих переселенців. Для людей, які не мають страхового стажу, розмір допомоги з безробіття залишиться на рівні 1,5 тисяч гривень.

Розмір пенсій

На окремі категорії громадян з 1 жовтня очікує підвищення пенсій.

Зокрема, пенсія зросте для громадян, які мають право на надбавку за віком у 70, 75 та 80 років. Також підвищення літні люди можуть отримати, якщо виплати не перевищують 10 340,35 гривень.

З урахуванням цього, українці у віці:
  • 70-74 роки отримають додатково 300 гривень;
  • 75-79 років – 456 гривень;
  • 80 років і більше – 570 гривень.
У жовтні до пенсії разову грошову виплату до Дня Незалежності України можуть отримати ветерани війни, жертви нацистських переслідувань, а також громадяни, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, якщо вони не змогли подати заявку (заяву) до 1 серпня 2024 року.

У таких категорій громадян залишаються лічені дні до 1 жовтня для подання необхідних документів.
  • ветеранам війни, які проходять службу чи працюють і не є пенсіонерами, потрібно подати заявку до ПФУ (зокрема через вебпортал електронних послуг).
Кошти надійдуть на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій, де такі громадяни проходять службу чи працюють.

  • Тим, хто має право на виплату, не є пенсіонером і не проходить службу чи не працює, слід подати до ПФУ заяву довільної форми.
Доплата до пенсії може становити від 450 гривень до 3 100 гривень.

У жовтні передбачено додаткову допомогу від ВПП ООН для пенсіонерів, які:
  • проживають на територіях активних або можливих бойових дій (перелік територій затверджений наказом Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 року №309);
  • з урахуванням надбавок, підвищень тощо отримують менше ніж 3 250 гривень;
  • не отримували з 1 березня 2023 року додаткових виплат від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (згідно з постановою Кабміну від 20 березня 2022 року №332).
Як для призначення додаткової допомоги від ВПП ООН, так і для отримання підвищення пенсії за віком звертатися додатково нікуди не потрібно – перерахунок відбуватиметься автоматично відповідно до баз даних ПФУ.

Перехід на зимовий час

В Україні у жовтні переведуть годинники на зимовий час. Це станеться 27 жовтня востаннє, оскільки Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який скасовує сезонне переведення годинників.

Час потрібно перевести о 4:00 на одну годину назад.

Починаючи з 2025 року, переведення не здійснюватиметься – Україна завжди житиме за зимовим часом.

Посилання скопійовано в буфер обміну