Криворіжцям нагадують коли не можна та недоречно вживати антибіотики

Криворіжцям нагадують коли не можна та недоречно вживати антибіотики

Фото: khoda.gov.ua (ілюстрація)

Криворіжцям нагадують, що вживати антибіотики без призначення лікаря — не можна. Деякі хвороби вони точно не лікують.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровського центру контролю та профілактики хвороб.

Грип, застуда та інші вірусні захворювання

Антибіотики діють проти бактерій, але не впливають на віруси. Грип — це вірусне захворювання, отже, антибіотики не потрібні. Хіба що лікар діагностував ще й бактеріальну інфекцію. В такому разі він може призначити антибіотик.

Читайте також: За тиждень на Дніпропетровщині на ГРВІ захворіли майже 8 тисяч людей

Бронхіт, синусит, інфекція вуха

Можуть виникати внаслідок як вірусних, так і бактеріальних інфекцій. Що саме спричинило хворобу і чи потрібні антибіотики, може встановити лише лікар (часто-густо після лабораторних досліджень чи додаткових обстежень).

Запалення очей

Купувати в аптеці краплі з антибіотиками, якщо почервоніли очі, шкідливо як для вашого здоров'я, так і гаманця. Препарати з антибіотиками слід використовувати лише за призначенням лікаря, коли відомо, яка саме інфекція спричинила захворювання.

Порізи

Лише 3 % ран інфікуються. Тому при незначних порізах недоречно використовувати місцеві засоби з антибіотиками. Лікарі призначають їх лише в деяких серйозних випадках — при діабеті, чималих пошкодженнях шкіри, забруднених ранах тощо.

Профілактика захворювання

Антибіотики не можна та недоречно вживати з профілактичною метою. Вони не попереджають захворювання, а лікують вже наявну інфекцію. Якщо ви хочете дізнатися про адекватну профілактику тих чи інших захворювань, зверніться до свого лікаря.

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Первого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну