Єдність заради чистоти: понад 150 учнів і вчителів гімназії №21 долучилися до дня прибирання

Єдність заради чистоти: понад 150 учнів і вчителів гімназії №21 долучилися до дня прибирання

Фото: Перший Криворізький

У криворізькій гімназії №21 учителі й учні разом із батьками приєдналися до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day», у який тисячі українців і мешканців інших країн вийшли на вулиці з віниками, рукавичками та сміттєвими пакетами, щоб прибрати сміття.

«Сьогодні наша акція дійсно масштабна, оскільки до неї долучилися 150 учителів, учнів і їхніх батьків. І ми, озброївшись рукавичками й мішками, вже, можна сказати, традиційно долучаємося до Всесвітнього дня прибирання, який ініціює Всеукраїнський молодіжний рух “Let’s do it Ukraine” спільно з міжнародним рухом “Let’s Do It World”», — говорить Анжеліна Миргородська, директорка криворізької гімназії №21.

Анжеліна Миргородська


20 вересня під гаслом «Зробимо Україну чистою разом!» 24 регіони приєдналися до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day». Ця ініціатива, що охоплює понад 190 країн, спрямована на очищення довкілля від сміття й на формування екологічної свідомості в молодого покоління. Мета акції — не тільки прибрати територію від сміття, але й навчити дітей сортувати відходи і мінімізувати використання пластику.

Всесвітній день прибирання

Гімназія №21 уже не перший рік співпрацює із заготівельно-переробним підприємством «Чисте місто», яке допомагає навчальним закладам упроваджувати культуру сортування відходів. Учні гімназії збирають і сортують сміття, яке потім передають на переробку. За виручені кошти школа закуповує необхідні матеріали та облаштовує зони для відпочинку.

«Наша програма “Я сортую з Чистим містом” присвячена перетворенню відходів на ресурси, і гімназія №21 чудово це демонструє. Вони сортують відходи, передають їх нам, а на отримані від перероблювання кошти ми закуповуємо необхідні речі для гімназії. Тому ми радо підтримуємо такі заходи, як Всесвітній день прибирання, і не дивуємось, що гімназія №21 бере участь. Акція допомагає усвідомити масштаби того, що ми викидаємо, і зрозуміти, що це може бути перероблено, що зменшить шкоду для довкілля», — розповідає Ольга Костіна, менеджерка зі зв’язків з громадськістю ЗПП «Чисте місто».

Ольга Костіна


Учні й освітяни розійшлися по декількох локаціях: молодші класи прибирали на території школи, а старші — у сквері та на березі річки, що неподалік школи. Також до прибирання долучились учні, які через повномасштабну війну російської армії виїхали за кордон.

«Ми щороку беремо участь у Всесвітньому дні прибирання. Це глобальна акція, яка має на меті не лише прибрати сміття, але й показати людям, що потрібно дбати про чистоту нашої планети. Дуже приємно, що до нас приєднуються вчителі, батьки та мешканці району. Нас ніхто не змушує — це наша власна ініціатива. Ми робимо це не для оцінок, а для себе та нашого майбутнього», — говорить Анна Береславець, учениця 9-Б класу гімназії №21.
Анна Береславець

Окрім звичного, традиційного прибирання вулиць, освітяни криворізької гімназії долучилися і до цифрового прибирання — видалення зайвих даних із гаджетів, що зменшить кількість спожитої електроенергії та викиди СО2 в атмосферу.

«Постійні обстріли, мінування, пожежі в лісах і підрив Каховської ГЕС мають важкі наслідки для екології, які ми відчуватимемо ще багато років, навіть століть. Уже зараз ми повинні працювати над ліквідацією наслідків цих екокатастроф і відновленням українського довкілля. Сьогодні як ніколи потрібно об’єднувати зусилля та працювати в одному напрямку — для перемоги та екологічного відновлення України», — говорить Олена Гринчак, заступниця директорки з виховної роботи гімназії №21.

Олена Гринчак

Цьогорічна акція під гаслом «Хай небо буде мирним, а Україна чистою» зібрала учасників з усієї країни, попри складні умови воєнного часу. Анжеліна Миргородська, директорка криворізької гімназії, підкреслила:

«Сьогодні як ніколи ми повинні об’єднувати зусилля. Перемога та екологічне відновлення України можливі лише разом. Ми показуємо нашу єдність і незламність».

Після завершення прибирання всі учасники розмістили наліпки на карті України, символізуючи єдність у досягненні спільної мети.



Фото: Тадеуш Бабеуш Владислав Нестеренко

Відео: Тадеуш Бабеуш

Посилання скопійовано в буфер обміну