Що думають криворіжці про пам`ятник загиблим Героям: опитування

Що думають криворіжці про пам`ятник загиблим Героям: опитування

Фото: Перший Криворізький

У Кривому Розі нещодавно розгорівся скандал. На сторінці криворіжця, про офіційні владні повноваження якого редакції «Першого Криворізького» невідомо, 2 тижні тому з'явився допис з проєктом пам'ятника, який планують встановити в Секторі почесних поховань на Центральному кладовищі міста.

За 2 дні рідні загиблих військових зібрали 313 підписів з вимогою провести чесний конкурс проєктів.

Після широкого громадського розголосу публікацій «Першого Криворізького» з цієї теми стало відомо, що у місті все-таки проведуть конкурс проєктів пам'ятника.

Редакція 1kr.ua відправить запити на міську раду для отримання детальнішої інформації. Незабаром на Першому Криворізькому вийде ексклюзивний матеріал із зустрічі родин загиблих зі скульптором і представниками виконавця робіт на майбутньому Меморіалі.

Більшість опитаних містян сказали, що пам'ятник виглядає не сучасно та загиблі українці заслуговують більш гарний та сучасний пам'ятник.

Криворожанка сказала:
«Я вважаю, що цю радянщину треба негайно зупинити шляхом розробки положення про конкурс та його затвердження».
На її думку треба провести всеукраїнський конкурс, щоб до розробки та втілення долучились провідні художники, проєктанти та скульптори. Також можна долучити українську діаспору.

«Це треба негайно робити нам, громаді. Ми зберемо гроші на новий проєкт, достойний молоді, яка у 21-му сторіччі полягла за наше існування, за наше майбутнє. Іншого шляху немає», — додала жінка.


Містянка сказала, що, на її думку, треба пам’ятник ближчий до нашого сьогодення.
«Це крик душі людської, бо це наші молоді загиблі хлопці, які ще мали народжувати дітей і створювати наше майбутнє, а їхнє життя обірвалося. Пам’ятник загиблим Героям точно має бути не таким, але я не можу уявити, який він має бути», — доповнила вона.
Криворіжець оцінив пам’ятник на п'ятірку з десяти та сказав, що він дуже похмурий.
«Хотілося б, щоб наших героїв показували не в такому світлі, а возвеличували», — додав хлопець.


Мешканка міста сказала, що на пам’ятнику не видно, що це українські бійці та він не передає духовність самої ситуації та нашого часу.

Інша містянка сказала, що українську молодь будуть виховувати на історії, і треба, щоб діти бачили своїх Героїв та правильно розуміли історію.

Криворіжець вважає, що треба змінити якісь деталі, щоб пам’ятник був більш сучасним, та щоб було видно, що він зображує українських воїнів.
Військовий, який зараз знаходиться на реабілітації після поранення сказав, що пам’ятник виглядає по-радянськи та доповнив:
«Пам'ятник потрібен, тому що люди своє життя віддають за нашу країну, але треба, щоб він був сучасніший».


Містянка сказала:
«Я вважаю, що цей пам'ятник не потрібно ставити у нас, тому що це незрозумілий пам'ятник, він схожий більш на радянський, нам потрібен більш сучасний».
Криворізький волонтер сказав, що в Секторі почесних поховань було б доречніше поставити народну стелу Героїв з їхніми фотографіями.

Посилання скопійовано в буфер обміну