«Копійка» стане «шагом»: Нацбанк планує дерусифікацію монет

«Копійка» стане «шагом»: Нацбанк планує дерусифікацію монет

Фото: Canva

Національний банк України хоче змінити назву розмінних монет з «копійка» на «шаг» у рамках дерусифікації та відновлення національних традицій.

Про це повідомляється на вебсайті Нацбанку України.

Цей крок допоможе очистити грошову систему України від впливу російської імперської спадщини та повернути українським монетам власну ідентичність.

Голова Нацбанку Андрій Пишний зазначив, що назва «копійка» — символ московської окупації, тоді як «шаг» має глибокі історичні корені в українській культурі, його вживали на українських землях ще з XVI століття та під час Української революції 1917–1921 років.

Науковці Національного банку та інших установ, включаючи Національну академію наук України підкреслили що повернення назви «шаг» — це крок до деколонізації та зміцнення української національної ідентичності. Вони також зазначили, що це слово широко використовувалося в українській літературі, зокрема у творчості Тараса Шевченка та Лесі Українки.

Національний банк уже розробив пропозиції щодо змін у законодавстві, які дозволять реалізувати цю ініціативу.

Зокрема, передбачено внесення змін до Закону України «Про Національний банк України» та інших нормативних актів. Після ухвалення відповідних законів Верховною Радою, НБУ перейде до практичного втілення ініціативи, включаючи карбування та введення в обіг монет номінованих у «шагах».

При цьому спеціального вилучення з обігу монет «копійка» не передбачається. Вони та нові монети «шаг» будуть перебувати в обігу паралельно, що дозволить уникнути додаткових витрат і не вплине на інфляцію.

Також ви можете прочитати про все пам'ятні монети, введені в обіг нацбанком.

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну