Рідні загиблих військових вимагають комунікації з владою Кривого Рогу

Рідні загиблих військових вимагають комунікації з владою Кривого Рогу

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні, 30 серпня, близько 30 представниць та представників Спільноти рідних загиблих військових з Кривого Рогу зібрались на Секторі почесних поховань Центрального кладовища. Вони вимагали від влади Кривого Рогу відкритої комунікації щодо створення Меморіалу загиблих військових на Секторі.

Приводом стала тривала відсутність комунікації влади з сім'ями загиблих та публікація на Facebook-сторінці криворіжця Олександра Вілкула про проєкт пам'ятника, який «буде встановлено на секторі Почесних поховань на Центральному кладовищі міста Кривий Ріг, де починається будівництво військового Меморіалу».


Нещодавно ми вже писали новину, де зібрали реакції деяких мешканців і мешканок Кривого Рогу щодо цього проєкту.

Напевно, всі вже знають, що у нас у місті наша влада хоче встановити Меморіал захисникам. Без обговорення з родинами загиблих, — каже Олена Явтушенко, учасниця спільноти родин загиблих. — Сюжет цього меморіалу, запропонованого ними, нагадує хіба що про радянських героїв, які загинули в Афганістані. І ніяким чином не нагадує сучасну війну й наших воїнів ЗСУ. Ми зібрались тут, бо нам це дуже болить, і нам це дуже важливо. Ми хочемо, щоб наша влада провела чесний, достойний конкурс.
Будь-який проєкт такого масштабу, на думку представниць Спільноти, повинен був, по-перше, пройти етап громадських слухань. На ці слухання мали запрошувати рідних і близьких загиблих військових.


Нам не треба піар на цьому меморіалі. Нам треба місце, на яке ми могли б прийти, схилити голову й помовчати, — каже Ірина Ковальова, учасниця спільноти родин загиблих. — Отой солдат, який не схожий на нашого захисника. Вибачте, оті комуністичні замашки, кожна риса, яку не візьми — це радянщина. Хоч один хтось із них (розробників проєкту -авт.) зустрівся з нами? Він спитав, що там у душі у кожного? У мами, у дружини, у брата, у кого-небудь?


Редакція Першого Криворізького 1kr.ua закликає владу Кривого Рогу дослухатись до родин загиблих захисників і налагодити комунікацію. Незабаром на 1kr.ua — детальний матеріал про цей та інші ще й досі не деколонізовані пам'ятники Кривого Рогу. Ми слідкуватимемо й за розвитком подій щодо створення Меморіалу на Центральному кладовищі.


Відео: Марія Пунтус Тадеуш Бабеуш

Посилання скопійовано в буфер обміну