Оновлено

У Кривому Розі на секторі Почесних поховань встановлять новий пам`ятник: яка реакція містян

У Кривому Розі на секторі Почесних поховань встановлять новий пам`ятник: яка реакція містян

Фото: Місто героїв

На секторі Почесних поховань, що знаходиться на Центральному кладовищі Кривого Рогу, планують встановити новий пам’ятник. Містяни в соцмережі відреагували на цю подію.

Про це йдеться на сторінці спільноти «Місто Героїв» у Фейсбук.

«Так вже повелося, що в Криворізька міська влада рідко цікавиться думкою містян, з будь-якого питання. А от спільноті Місто Героїв дуже цікаво, що ви думаєте про цей пам'ятник. Саме його планують відлити в бронзі в самому Києві та встановити на Секторі почесних поховань», — йдеться у повідомленні.
Містяни в коментарях почали висловлювати свою думку з цього приводу.

Наталія Шишка, депутатка Криворізької міської ради від політичної партії «Сила людей», висловилася так:
«Дуже нагадує скульптурну композицію біля Покровського райвиконкому. Тільки там ще з пропорціями фігур проблема. Але те, що тут з пропорціями начебто все ок, ситуацію не рятує. Натуралістично. Хрестоматійно. Примітивно. В дусі совкової монументалістики. Без художнього осмислення. Без експресії. Не викликає емоцій. Не заходить. Не передає велич героїзму і жертовності українського воїна».

На її думку, те, що ескіз не винесли на громадське обговорення, не провели конкурс, є зневагою до думки інших.

пам'ятник на секторі Почесних поховань
Фото: сторінка Наталії Шишки у Фейсбук

«Та він схожий, що біля Покровської адміністрації району стоїть. До речі, робили той пам'ятник з Магирі Володимира, на той час керівника Афганської організації Шураві. Якось не попав під декомунізацію, але ж можна було щось друге придумати, а то скопіювали і все», — поділилася своєю думкою криворожанка Світлана Ахунзянова.

Інша криворожанка Світлана Романенко написала таке:
«Як на мене - сюжетна мініатюра радянського типу. Для того, щоб був нормальний пам'ятник, варто провести відкритий конкурс на кращий проєкт».

Оновлено о 21:50:

Після публікації статті в соцмережах "Першого Криворізького" до обговорення долучилися й інші криворіжці та криворожанки. Вони також говорять, що пам'ятник зроблений у стилі "совка", нагадують пам'ятники Леніну та воїнам-інтернаціоналістам.

Окрім того, у мешканців є питання й щодо самої композиції пам'ятника:

«Композиційно також не зовсім зрозуміло. Він прикривається пораненим? Чи щойно штрикнув його в спину? Що відбувається взагалі? Побратима поранили, але він йому не допомагає. Принаймні, для цього треба було б дивитися на побратима, а не вперед. Попереду ворога немає, бо тоді автомат був би спрямований вперед», - говорить Артем Вашкевич.
Інша криворожанка, Анна Атаманчук, вважає, що такий пам'ятник паплюжить смерть наших воїнів.


Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Первого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну