Швидкий варіант водогону для Миколаївщини: скільки коштує будівництво та коли місцеві будуть із водою

Швидкий варіант водогону для Миколаївщини: скільки коштує будівництво та коли місцеві будуть із водою

Фото: Перший Криворізький

У Миколаєві планують побудувати водогін по швидкому варіанту. Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім розповів журналістам «Першого Криворізького» про нові рішення, які мають забезпечити місто водою вже влітку 2025 року.

«Сьогодні миколаївці змушені набирати воду в спеціально створених пунктах видачі. Проєкт швидкого будівництва водогону вартістю 8,7 мільярда гривень дає надію на розв’язання цієї проблеми. Проте попереду ще багато роботи, включаючи модернізацію очисних споруд і створення нових водосховищ», — говорить Віталій Кім.
?Віталій Кі
Віталій Кім, голова Миколаївської обласної військової адміністрації

Нагадаємо, що в серпні на Дніпропетровщині вже завершили будівництво магістрального водогону «Інгулець — Південне водосховище». Його потужності достатньо для безперебійної подачі води мешканцям Криворізького району.

Що з водопостачанням у Миколаєві зараз


Після того як 12 квітня 2022 року російські військові зруйнували водогін у семи місцях, Миколаїв залишився без води. Незважаючи на спроби відновити водопостачання, близькість водозабору до лінії фронту унеможливила ремонт. Подальше руйнування Каховської ГЕС у червні 2023 року погіршило ситуацію, змусивши владу шукати швидке рішення.

?Миколаївці набирали питну воду, коли росіяни зруйнували водогін

Миколаївці набирали питну воду, коли росіяни зруйнували водогін

«Ми запустили до цього, за допомогою уряду, разом, проєкт «Зворотна ріка». Ми качали у зворотному напрямку після того, як підірвали Каховську ГЕС. Ми перестали використовувати цей проєкт для того, щоб Кривий Ріг міг забирати воду. Тому що там є технічні нюанси. Після цього розробили варіант проєкту й отримали від GIZ за замовленням EIBA (European International Business Academy — Європейського інвестиційного банку) експертизу, що можна забирати воду якісно з Південного Бугу», — розповідає Віталій Кім.

Що означає швидкий варіант будівництва водогону


Проєкт будівництва нового водогону в Миколаєві за процедурою Європейського інвестиційного банку, за словами Віталія Кіма, зайняв би майже чотири роки.

«Але в нас трохи інше бачення вирішення проблеми з водою — коли в рамках експериментальної постанови проєкту «Будуй» із резервного фонду при форс-мажорних обставинах можна будувати швидше, приблизно трохи понад рік. Коли ці два рішення були покладені президентові на стіл, то він сказав, що треба зробити швидко, щоб люди не чекали ще: “Треба робити швидко, шукайте гроші”. Тобто ми зараз чекаємо протокольне доручення і вже відпрацьовуємо механізми та варіанти, як це зробити. Працюємо разом із Міністерствами інфраструктури та екології, також Мінфіном та прем’єр-міністром. Це на прямому контролі», — говорить голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

З 12 квітня 2022 року й дотепер миколаївці набирають питну воду в спеціальних точках і пунктах видачі питної або очищеної води

«Є ще проєкти, які треба робити, але це друга черга, скажемо так, третя — це водосховище Жовтневе та очисні споруди модернізувати міста Миколаєва. Але при цьому основним для того, щоб ми могли десь воду складувати та очищати, її треба мати. Тому спочатку водогін, а потім будемо думати над поліпшенням», — пояснює Віталій Кім.

Але поки, за словами Віталія Кіма, доведеться працювати швидко, щоб повернути миколаївцям стабільне водопостачання, адже вони вже занадто довго чекали на вирішення цієї кризи.




Фото: Світлана Коваль

Відео: Михайло Коваль

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну