Допомагають захищати небо: як миколаївські майстри ремонтують дрони для військових

Допомагають захищати небо: як миколаївські майстри ремонтують дрони для військових

Фото: Перший Криворізький

«Мене морально виснажувало те, що люди, вміючи ремонтувати дрони, лишались осторонь, коли їхня допомога потрібна була військовим», — розповідає герой нашої історії, миколаївець Артем Дудик.

Артем Дудик, майстер дронів та представник сервісного центру з ремонту електроніки в Миколаєві
Артем Дудик, майстер дронів та представник сервісного центру з ремонту електроніки в Миколаєві

До повномасштабного вторгнення Артем Дудик та його сервісний центр в Миколаєві були спрямовані на ремонт побутової електроніки: смартфонів, ноутбуків тощо, після початку вторгнення — основним напрямом діяльності став ремонт, обслуговування та розробка безпілотних літальних апаратів (далі — БпЛА).

Спочатку Артем працював сам, але швидко об’єднав навколо себе однодумців. Разом вони не лише займаються ремонтом безпілотників, а й забезпечують військових зв’язком та впроваджують нові розробки.

Ця історія — про те, як звичайні технічні фахівці стали незамінними волонтерами в умовах повномасштабної війни РФ в Україні та допомагають нашим військовим, для яких БПлА є «очима» і часто слугують основною ударною силою на полі бою.

«Мій товариш сказав, що потрібна справді фахова допомога в обслуговуванні дронів. І я вирішив спробувати себе в цьому, хоча до того буквально один раз ремонтував дрон. Мені це вдалося швидко. Потім, як сарафанне радіо, ця інформація почала поширюватися. Морально складно було в перші місяці вторгнення виконувати той обсяг роботи, який від нас вимагався», — згадує про початок допомоги військовим майстер із ремонту дронів Артем Дудик.
Перший місяць повномасштабного вторгнення Артем Дудик самотужки працював у миколаївському сервісному центрі з ремонту БПлА та допомагав волонтерським організаціям.

Пізніше до нього за допомогою звернувся давній друг, — інструктор аеророзвідки Алекс Вай. Він був одним із перших, хто використовував дрони для розвідування ситуації над містом Миколаїв навесні 2022 року. Вже тоді військові почали закуповувати мавіки та аутели (ред. — моделі БПлА), але пілоти не мали досвіду, тож дрони постійно ламалися. Шукаючи, де їх обслуговувати, Алекс звернувся до Артема.

Інструктор аеророзвідки згадує, що навесні 2022-го майстрів, які ремонтували дрони, практично не було, а кожен дрон був на вагу золота. Він дізнався, що Артем не поїхав із Миколаєва після початку повномасштабної війни, і звернувся до нього, бо потребував людини, яка мала навички роботи з БпЛА.

За словами Алекса, Артем міг швидко розібратися і відремонтувати будь-який дрон. Артем Дудик розумів, на скільки важливу роль виконують БпЛА, тож погодився допомагати давньому другу.



«Я не можу відмовити військовим, бо розумію, що вони ризикують життям, щоб наше мирне життя було в безпеці. Я не можу ігнорувати їхню потребу в технічному забезпеченні. Морально виснажувало те, що люди з технічними знаннями, які могли б робити ту ж роботу, яку робив я, досить довго не брали участі в цьому процесі», — каже Артем.
Тоді для ремонту дронів у сервісі Артема не вистачало технічного обладнання, тож, крім ремонтів безпілотників, чоловіки почали займатися їх оновленням, технічним забезпеченням, встановленням додаткових запчастин тощо.
«Потреба в технічному забезпеченні — це актуальніша тема, ніж, наприклад, обслуговування мавіків чи FPV-дронів. Буває, що приходять із великими ударними дронами, яким потрібне оновлення, а не ремонт, щоб вони відповідали сучасним вимогам ведення бою. Ми співпрацювали з аеророзвідкою, допомагали їм закуповувати запчастини і встановлювати на дрони», — розповідає про робочі моменти Артем.
Сьогодні можна вимірювати обсяги роботи сервісу зокрема кількістю відремонтованих мавіків та FPV-дронів, які вже пройшли обслуговування — тільки мавіків це тисячі. І все це на волонтерських засадах.

«Ситуація з технічним обслуговуванням дронів в Україні із самого початку була волонтерською. Ми не налаштовувалися на це як на джерело заробітку, тому чітко розмежовували ці дві ідеї: тут ми заробляємо трохи грошей для підтримки свого існування, а тут ми волонтери, допомагаємо військовим настільки, наскільки це можливо», — каже Артем.
Миколаївець Юрій Ярков до повномасштабного вторгнення паяти й ремонтувати дрони не вмів, проте шукав чим може бути корисним і зголосився на пропозицію Артема Дудика долучитися до ремонту БПлА.

«Як і всі, в перші дні я займався будівництвом блокпостів, носив мішки, потім намагався донатити. Але в якийсь момент зрозумів, що цього мало. Я хотів робити більше, але не знав що, в житті ніколи не тримав паяльника в руках», — розповідає Юрій.

Юрій Ярков

Юрій Ярков, майстер із ремонту дронів

У 2023-му Юрій спілкувався з Артемом Дудиком, хвалив його за допомогу військовим та казав, що пишається їхнім знайомством. Тоді Артем і запропонував Юрію долучитися до їхньої справи, адже запитів на ремонт дронів тільки більшало.

«Я йому кажу, що не вмію паяти. Він каже, що головне — бажання. І вже цього вечора я підходжу до Артема, він дає мені паяльник і скид для мавіків. Я був у захваті, що мені одразу довірили таку роботу», — ділиться враженнями Юрій.
Юрій гарно впорався з роботою, тож Артем почав доручати йому ще серйозніші завдання.

Інструктор аеророзвідки
Інструктор аеророзвідки Алекс Вай (Why)

Інструктор аеророзвідки Алекс Вай розповідає, що самого ремонту дронів було недостатньо — потрібно було робити більше. Так вони створили перші скиди та FPV-дрони, навчили працювати з ними декілька підрозділів і розробили кілька технологій, які потім передали по всій Україні.

Артем та Алекс обговорюють робочий процес
Артем та Алекс обговорюють робочий процес

Алекс Вай наголошує, що українцям потрібно більше розробляти свої технології для того, щоб мати ту перевагу, яка була в попередні два роки, адже саме в цьому вбачає перспективу і перемогу українців над країною-агресором.

«Я сподіваюся, що наша країна зрозуміє важливість довіри до приватних виробників і волонтерів, які працюють із дронами, і більше вкладатиме кошти в розвиток власних технологій. Зараз знань у наших майстрів більше, ніж за кордоном, і потрібно не відставати від ворога, який почав активно інвестувати в розробки», — говорить Алекс.
Більше про миколаївських волонтерів, які ремонтують дрони для військових — дивіться у відео «Першого Криворізького».

Фото: Владислав Нестеренко Світлана Коваль

Відео: Михайло Коваль

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну