Окупанти створюють загрозу на ЗАЕС і звинувачують у цьому Україну

Окупанти створюють загрозу на ЗАЕС і звинувачують у цьому Україну

Фото: Перший Криворізький

Російські пропагандисти знову звинувачують українців в обстрілі Запорізької атомної станції, намагаючись відвернути увагу світової спільноти від основного питання — незаконної окупації ЗАЕС російськими військами і загрози, яку вони створюють своєю присутністю на об'єкті.

11 серпня 2024 року близько 20:00 на території Запорізької АЕС виникла пожежа на об’єкті технічного водопостачання, про що повідомив Енергоатом у своєму Telegram-каналі. Через це спалахнула градирня №1 та пошкоджено інше обладнання.

Радіаційний фон на станції залишається в межах норми, і перевищень контрольних рівнів викидів та скидів радіоактивних речовин не зафіксовано, тому наразі загрози радіаційного забруднення для населення немає, запевняє Енергоатом.

Російське державне псевдомедіа «РИА Новости» звинуватило Збройні сили України в тому, що вони атакували градирню безпілотником, який нібито міг нести горючу рідину.


Місія МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії — організація, яка прагне сприяти мирному використанню ядерної енергії та перешкоджати її використанню в будь-яких військових цілях) вимагає негайного доступу до градирні, щоб оцінити масштаби пошкоджень і з’ясувати причини цього інциденту. Росіяни запевняють, що експерти МАГАТЕ побували на місці пожежі градирні та побачили наслідки пожежі. Втім, на сайті організації або у їхніх офіційних соцмережах звіту про відвідування ЗАЕС немає.

Енергоатом вважає ймовірною причиною пожежі недбалість з боку російських окупантів або свідомий підпал градирні. Євген Євтушенко, начальник Нікопольської районної військової адміністрації, у своєму Telegram-каналі повідомив, що за неофіційною інформацією від джерел з окупованого Енергодару, російські війська підпалили в градирні велику кількість автомобільних шин. Нікополь із ЗАЕС розділяє протока річки Дніпро завширшки 18 км.

Російські війська використовують приміщення і споруди АЕС як склади для зберігання техніки, зброї, вибухівки та військової амуніції. В машинних залах станції вони розміщують військові автівки, а градирні використовуються для приховування та складування військового обладнання, що значно підвищує ризик виникнення пожеж на об’єктах АЕС.
З кожним днем ситуація з безпекою на ЗАЕС погіршується через деградацію (зниження рівня якості) систем і обладнання станції. Масштабні пожежі можуть призвести до серйозних аварій, включаючи радіаційні.

Використання російськими військами атомної станції як військової бази створює загрозу ядерної катастрофи. Тільки звільнення ЗАЕС і передача її під контроль Енергоатома може гарантувати безпечну експлуатацію станції та запобігти радіаційній аварії.

Читайте також: Вигадана загроза: кремлівська пропаганда відвертає увагу від реальної небезпеки окупації ЗАЕС

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну