Актуальне

Вигадана загроза: кремлівська пропаганда відвертає увагу від реальної небезпеки окупації ЗАЕС

Вигадана загроза: кремлівська пропаганда відвертає увагу від реальної небезпеки окупації ЗАЕС

Фото: Перший Криворізький

Російські пропагандисти поширюють заяву голови зовнішньої розвідки Росії Сергія Наришкіна щодо, нібито, підготовки українських диверсантів до підриву російських атомних електростанцій.

«Провокації» українських диверсантів


«Я можу навести приклади, коли західні спецслужби здійснювали підготовку українських диверсійно-розвідувальних груп, в плани яких входило вчинення провокацій на атомних електростанціях Російської Федерації», – наводять слова Наришкіна пропагандисти.

російська брехня про підготовку українських диверсії на російських атомних станціях

Цю заяву Наришкін зробив після засідання Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, яке стосувалося ситуації на Запорізькій атомній електростанції (далі — ЗАЕС, авт.), окупованій росіянами, а також оголошення гендиректором Міжнародного агентства з атомної енергії (далі — МАГАТЕ, авт.) Рафаеля Гроссі про його намір відвідати ЗАЕС, Київ та Москву. Нагадаємо, ця організація має сприяти мирному використанню ядерної енергії та перешкоджати її використанню в будь-яких військових цілях.

Розповсюджуючи дезінформацію щодо нібито запланованих провокацій українськими військовими на російських атомних електростанціях, кремлівська пропаганда намагається змістити акценти перед прибуттям глави МАГАТЕ до Російської Федерації.

Пропагандисти намагаються таким чином відвернути увагу МАГАТЕ від безпекової ситуації на Запорізькій АЕС і переключити її на вигадану загрозу для російських атомних станцій. Таким чином, російські пропагандисти намагаються відвернути увагу міжнародної спільноти від ключового питання — незаконної окупації Запорізької атомної електростанції військами Росії та небезпеки, яку вони створюють своїм перебуванням там.

«Безпечні» міни навколо ЗАЕС

19 січня на сайті МАГАТЕ повідомили, що росіяни знову замінували периметр тимчасово окупованої Запорізької атомної станції.

«Міни по периметру ЗАЕС, у буферній зоні між внутрішньою та зовнішньою огорожами об’єкта, які раніше були ідентифіковані інспекторами МАГАТЕ на станції та були вилучені в листопаді 2023 року, тепер знову встановлені. Це зона обмеженого доступу, недоступна для робочого персоналу станції», — йдеться у повідомленні.

На це повідомлення відреагував постійний представник РФ у міжнародних організаціях Михайло Ульянов: «Нічого надзвичайного в наявності мін на ЗАЕС немає. Це нормальний засіб захисту станції від нападу. Міни по периметру ЗАЕС небезпечні лише для пацюків, ворон та диверсантів».

російські окупанти заявляють, що міни на ЗАЕС безпечні

Окупація РФ Запорізької атомної електростанції у березні 2022 року, перебування на АЕС військових та використання важкого озброєння порушує всі сім принципів ядерної безпеки, які визначені в звіті міжнародних експертів МАГАТЕ. Системні огляди щодо безпеки на ЗАЕС свідчать про зростання загрози у сфері ядерної безпеки на цій станції.

Росія не вперше намагається звинуватити Україну у підготовці диверсій. Так, про підготовку диверсій Україною пропагандисти заявляли у червні та у липні 2023 року, саме в той час, коли очільник української розвідки Буданов заявляв про замінування ЗАЕС росіянами.

Український оператор атомних електростанцій «Енергоатом» неодноразово наголошував, що лише повернення станції під повний контроль України може забезпечити її ядерну та радіаційну безпеку, адже він є єдиним легітимним оператором найбільшого в Європі атомного об’єкта.

Як ви вважаєте, чи добре Ви розрізняєте російську дезінформацію від правди?

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну