Картини, скетчі та янголи: як миколаївські мисткині збирають кошти на ЗСУ

Картини, скетчі та янголи: як миколаївські мисткині збирають кошти на ЗСУ

Фото: Перший Криворізький

У складні часи війни українські митці та мисткині не тільки продовжують творити, але й активно долучаються до волонтерської діяльності на всеукраїнському та міжнародному рівнях. Так, своїм талантом і зборами військовим і цивільним допомагають художниця Світлана Чебанова та керамістка Олена Поліщук.

Світлана Чебанова — художниця з Миколаєва. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну долучалася до чисельних благодійних акцій та аукціонів, кошти з яких направляла на потреби військовим.

Початок волонтерства художниці


До зборів на потреби військових мисткиня приєдналася ще у 2015-2016 роках.

«Я продавала авторські листівки, відправляла всі гроші, які надходили у благодійний фонд «АСАП ЕМС Хоттабич» [волонтерська служба порятунку цивільних і військових у зоні АТО] для того, щоб працювали автомобілі швидкої», — згадує героїня нашої історії Світлана Чебанова.


Після початку повномасштабної війни Світлана продовжила допомагати цивільним та військовим:

«Коли стало зрозуміло, що терміново треба допомагати у 2022 році, що є сильні серйозні потреби, постало питання куди долучитися. Серед друзів у мене було кілька миколаївських волонтерських команд, із якими ми співпрацювали. Зрештою, усі сформувалися в невелику місцеву команду волонтерів, яка співпрацює з кількома бригадами».

З того часу Світлана створила чимало аукціонів і розіграшів, із яких виручила понад сто тисяч гривень безпосередньо для допомоги бійцям.

«Якщо говорити про мистецький внесок, то говорімо про те, як саме малювання допомагає. Маю досвід організації допоміжних акцій для зборів, розіграшів, лотерей, іноді навіть аукціонів моїх картин. Друзі допомогли на міжнародній платформі для продажу мистецьких творів Etsy викласти електронні версії картин із позначкою, що ця покупка допомагає Україні», — розповідає мисткиня.

Світлана наголошує на важливості українського мистецтва, адже серед її друзів і знайомих є багато художників та художниць, які допомагають військовим, організовуючи благодійні аукціони та продажі з метою назбирати якомога більше донатів.

У 2015 році мисткиня створила серію листівок «Миколаїв патріотичний», на яких були зображені впізнавані місця рідного міста і які стали своєрідними привітами та нагадуваннями з різних куточків світу про те, що Миколаїв — це Україна.

Листівки із серії «Миколаїв патріотичний»

Також уже за час повномасштабного вторгнення Світлана реалізувала проєкт «Янгол дня». Ідея ініціативи полягала в тому, що протягом ста двадцяти днів мисткиня викладала в соцмережах один скетч із виразом, наприклад: «неси своє», «не втрачай надію». Після завершення проєкту миколаївчанка продала 91 скетч, долучивши близько 25 тисяч гривень до збору на дрон для однієї з бригад.



Один зі скетчів Світлани Чебанової (світлина художниці)

Янголи для військових: як миколаївська керамістка надихнулась прикладом художниці


До зборів Світлани Чебанової за допомогою мистецтва долучилася й керамістка Олена Поліщук.

Керамістка Олена Поліщук

«Понад рік тому, коли власних коштів не вистачало на донати, я зробила проєкт із пташками, де з кожного продажу 50 гривень ішли одразу на збір», — згадує керамістка.


Процес створення підвіски «Пташка»

Також Олена розповідає, що проєкт художниці Світлани Чебанової «Янгол дня» надихнув її на створення янголів для військових на передовій.

Янголи для військових

«Я хотіла, щоб ці янголи були в хлопців і дівчат як обереги віри в краще», — розповідає та показує янголів Олена.

Збір коштів для бригади: історія допомоги та вдячності


Збори до яких долучаються мисткині дуже важливі. Так, одним з таких зборів Світлана Чебанова допомогла зібрати кошти на військове спорядження для чоловіка Юлії Винник та його бригади.

«За ці два роки чимало людей, мабуть, сотні, тисячі, можливо, долучилися до зборів на підрозділ чоловіка. І серед них — миколаївська мисткиня Світлана Чебанова. Вона насправді показує приклад того, що мистецтво може допомагати суттєво фронту і наближати нашу перемогу», — говорить Юлія, дружина військового.


Юлія Винник, дружина військовослужбовця, у вільний час плете сітки, збирає кошти, донатить

«У квітні 2022 року під час сильних боїв на Луганщині та Донеччині підрозділу чоловіка, який воює у складі 79-ї бригади, потрібна була допомога. Хлопці фактично втратили всі свої речі й дивом залишилися живі. З того моменту я не могла більше просто чекати. До допомоги чоловікові долучилися також і друзі, які взяли відповідальність вести основний збір коштів», — одночасно із сумом про війну і вдячністю за допомогу розповідає Юлія.


Прапор Юлії з підписами від військових, зокрема і з підписом чоловіка. Один із таких прапорів бійці передали на розіграш, його розіграли за 29 999 гривень і витратили на три батареї для дрона

Зараз підрозділ чоловіка Юлії на Донецькому напрямку — займаються аеророзвідкою. Воїнам дуже потрібні дрони.

«Дрон — це, по суті, розхідник. Вони дають хлопцям можливість виконувати ефективні завдання та берегти їхні життя, тому дуже важливо своєчасно їх закуповувати. І, на жаль, вони дорогі, тому в цьому дуже допомагають донати, збори», — наголошує дружина військовослужбовця.

Військовий із дронами, які придбали волонтери завдяки донатам

За цей час завдяки небайдужим людям, які вирішили допомогти своїм ремеслом, як художниця Світлана Чебанова, військовим придбали багато речей: старлінк, засоби зв’язку, дрони, антени, зарядні станції.

Історія мисткинь — лише один приклад того, як творчість може стати потужною зброєю у боротьбі за свободу. Насправді ж кожен може знайти свій спосіб допомагати.

«Наразі це про те, щоб ми вистояли, вижили як країна, як нація...Ти тут, зараз, ти є громадянин — чим можеш допомагай. Плетеш сітки — плети, малюєш картини і можеш задонатити через це — роби це», — закликає Світлана Чебанова.

Більше про допомогу військовим через мистецтво — у відео «Першого Криворізького» нижче.


Фото: Світлана Коваль

Відео: Михайло Коваль

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну