На відновлення енергоспроможності України схвалено кредити на 3,6 мільярдів гривень

На відновлення енергоспроможності України схвалено кредити на 3,6 мільярдів гривень

Фото: Перший Криворізький

З початку дії програм відновлення енергетичних можливостей України банки схвалили заявки на 3,6 мільярдів гривень за даними опитування 20 банків.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Читайте також: Енергетики достроково закінчили ремонт атомного енергоблока: як це вплине на відключення світла.

З початку червня загальна сума заявок становить майже 40 мільярдів гривень. Тільки за минулий тиждень 20 українських банків отримали заявки на отримання кредитів на енергетичні проєкти на суму 1,8 мільярд гривень. Це стосується як державних програм підтримки, так і власних програм банків.

Держава пропонує низку інструментів для громадян і бізнесу, щоб подолати дефіцит електроенергії:
  • Розширена програма «Доступні кредити 5-7-9%» для бізнесу на купівлю та встановлення електрогенераційних установок на газу. Сума пільгового кредиту — до 150 млн гривень, строк кредитування — до 10 років. Програма також передбачає можливість використати кошти на придбання сонячних і вітрових електростанцій, а також обладнання для накопичення електроенергії.
  • Пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури, яке пропонують 19 найбільших банків України. Сума кредитів може становити до 25 млн євро, термін кредиту — до 5–7 років.
  • Пільгове кредитування під 0% для домогосподарств на установку сонячних панелей з системами накопичення енергії та вітрових установок. Сума кредиту — до 480 тис. грн. Термін кредитування — 10 років. Держава повністю компенсує відсоткову ставку.
  • Розширена програма «Доступні кредити 5-7-9» для ОСББ та ЖБК на купівлю обладнання для генерації з альтернативних джерел енергії та установок для зберігання енергії. Сума кредиту — до 5 млн грн під 7% річних, термін — до 5 років. Програма працюватиме у комбінації із програмою «ГрінДІМ», що дозволяє ОСББ та ЖБК отримати до 70% вартості проєкту після його облаштування.
Крім того, діють програми, які банки пропонують самостійно.

За даними Нацбанку України, статистика кредитування юросіб за минулий тиждень виглядає так:
  • Надійшло 237 заявок на суму 1,8 млрд грн. Найбільше заявок за сумою і кількістю отримали державні банки.
  • Банки схвалили 77 заявок на суму 501 млн грн. Найбільше кредитів погодили державні банки.
  • Надано 25 кредитів (включно з невикористаними лімітами кредитних ліній) на суму 159 млн грн, з яких більш ніж половина надана іноземними банками.
На кінець липня загальна вартість портфеля кредитів, наданих юрособам на розбудову енергетичних потужностей склала 502 мільйонів гривень.

Фінансування розпочато у 19 областях, найбільше коштів виділили на будівництво СЕС (загальна потужність 17 мВт) і газопоршневих когенераційних установок (13 мВт).

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-канала "Первого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну