Фейки росіян про завищення цін на сіль в Україні

Фейки росіян про завищення цін на сіль в Україні

Фото: Перший Криворізький

Нещодавно російські пропагандистські ресурси розповсюдили інформацію про те, що в Україні 500 грамів солі коштує 200 гривень.

Російське видання «Аргументы и Факты», яке з 2014 року перебуває у власності уряду, поширило інформацію про те, що в Україні пачка солі вагою 500 грамів коштує 200 гривень.

Як підтвердження росіяни публікують відео з українського супермаркету Novus, де продають партію солі з Соледару, яку українці встигли вивезти перед його окупацією армією РФ у січні 2023 року.

Ця сіль має символічну назву – «Воля», це символ боротьби українського народу проти російських окупантів. Так, ця пачка солі продається не за звичайною ціною, яка формується із собівартості + маржі. Всі, хто купують сіль із унікальної партії роблять свого роду донат. Виручені кошти підуть на придбання їм FPV-дронів.

Подібні акції проходили у багатьох містах України, та були залучені різні мережі магазинів.

Так, у 2023 році мережа супермаркетів «Сільпо» у колаборації з платформою UNITED24 випустили лімітовану партію «АРТЕМСОЛІ» – «Міць. Українська кам’яна». Тоді теж це робили, щоб допомогти українським захисникам та захисницям.

З червня 2024 року у Кривому Розі низка магазинів доєдналась до локальної ініціативи, і продавала 1 кілограм солі з Бахмуту за 200 гривень, аби зібрати на 1000 FPV-дронів для захисників з Кривого Рогу.


Звичайну сіль у супермаркетах можна купити за значно нижчими цінами:
  • В АТБ сіль коштує від 13 до 23 гривень за 1 кілограм;
  • У Сільпо — від 18 гривень за 1 кілограм;
  • У VARUS — від 13,50 гривень за 1 кг.


Поширюючи неправдиву інформацію про ціни на сіль, росіяни намагаються викликати панічні настрої серед українців, недовіру до влади, вони хочуть навіяти українським громадянам, які живуть за кордоном, що в Україні нібито аж занадто висока інфляція тощо. Це сприятиме укріпленню наших земляків та землячок в інших країнах, а відтак ослаблюватиме українську економіку – що теж вигідно російській владі.

На таку напівправду, яка є поширеним способом роботи роспропаганди, часто ведуться і українці. Це стається зокрема через те, що публікації про продаж таких пачок солі оздоблюються надто емоційними текстами і картинками.

Якщо ви натрапили на публікацію або зображення в соцмережі, що викликають сильні емоції та бажання поділитися або коментувати, не поспішайте.

Зачекайте трохи, перевірте інформацію і дайте собі час охолонути. Це більш здоровий підхід як до себе, так і до інших. Навіть якщо емоції зашкалюють, корисно побути наодинці й задуматися: чому саме ця інформація викликає такі почуття? Кому це вигідно? — радить психологиня Інна Бойченко в коментарі «Першому Криворізькому».

Читайте також: Росіяни маніпулюють на темі підняття тарифів на електроенергію

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну