Відновлення пасік в умовах війни: досвід миколаївських бджолярів

Відновлення пасік в умовах війни: досвід миколаївських бджолярів

Фото: Перший Криворізький

Бджолярі з Миколаївщини, які втратили пасіки внаслідок дій російської армії, починають відновлювати свою роботу. Журналісти «Першого Криворізького» поспілкувалися з миколаївськими пасічниками, які розповіли про досвід відновлення роботи та її специфіку під час повномасштабної війни.

Унаслідок військової агресії Україна втратила понад 30% своїх пасік. Багато бджолярів змушені залишити свою професію, покинути пасіки та виїхати на інші території. Втрачаються популяції бджіл. Дуже багато пасічників пішли до війська, взявши зброю замість стамесок на пасіці. Про це зазначає директорка благодійного фонду «Допомога на бджолиних крильцях» Тетяна Васильківська.


Директорка благодійної організації «Благодійний фонд «Допомога на бджолиних крильцях» Тетяна Васильківська

«Моя пасіка не вижила»


Пасічниця Юлія Петренко минулого року вже отримувала допомогу у вигляді білкових кормів і ветеринарних препаратів. Зараз вона тут, щоб передати цю допомогу сусіду. У 2022 році російська армія зруйнувала її пасіку та дім, а в її сусіда були пошкоджені вулики.


Пасічниця Юлія Петренко

«Моя пасіка не вижила після ворожого обстрілу. Вулики згоріли, пасіка згоріла. Будинок зруйнований, тому що був близько. У сусіда, за якого я приїхала отримувати допомогу, вулики були пошкоджені осколками, а бджоли розлетілися. Я так розумію, це сталося через те, що вони весь рік були без нагляду, бо в нашому селі залишатися було неможливо. Люди евакуювались, а ті, хто залишився, на жаль, не вижили. Там вижити було нереально, бо дуже велика лінія фронту», — згадує Юлія Петренко.


Зруйнована пасіка та дім Юлії Петренко
(фото Юлії Петренко)


Відновлювати пасіку Юлія Петренко почала з весни 2023 року. Її сусід теж. Зараз у пасічниці 65 бджолородин, у сусіда — уже 20. Допоміг Юлії та її сусіду благодійний фонд «Допомога на бджолиних крильцях», надавши бджолородини, ветеринарні препарати і білковий корм.




Допомога для пасічників Миколаївщини
«Ми зрозуміли, що наша допомога у відновленні пасік є дуже актуальною, і вже третій рік поспіль ми цим займаємося. Безумовно, усім допомогти ми не можемо, тому намагаємося дуже ретельно обирати тих людей, які дійсно потребують цієї допомоги та нашої уваги», — говорить голова БФ Тетяна Васильківська.


Допомога пасічникам у вигляді ветеринарних препаратів, корму та бджолиних сімей

Цього разу привезли 187 пакетів для 20 пасічників. За словами Тетяни Васильківської, отримувачів обирають, оцінюючи рівень пошкоджень і те, як вони самостійно відновлюються.

«Ми оцінюємо, наскільки бджоляр уже відновив пасіку, який у нього є потенціал для прийому вуликів, що йому найперше потрібно. Це не є однакова роздача для кожного, а диференційований підхід, за якого кожен отримує саме те, що йому потрібно. Пасічники отримують білковий корм, сухий, ветеринарні препарати, а також відповідні інструкції. Ми сподіваємося, що навіть така допомога, як десять пакетів бджолиних сімей, а також корми й препарати, стимулюватиме пасічника. З кожним індивідуально проводиться робота, неодноразово велися діалоги й збиралися матеріали, тому ми дуже довіряємо нашим пасічникам і впевнені, що все надане вони застосують із користю», — повідомляє Тетяна Васильківська.

Програмою «Допомога на бджолиних крильцях» із 2022 року надається повна або часткова допомога бджолярам, які втратили пасіку внаслідок злочинів із боку російської армії. Аби отримати допомогу, бджолярі мають зареєструватися в програмі «Допомога на бджолиних крильцях» і заповнити анкету, далі представники благодійного фонду оцінюють збитки, стан та етап відновлення.

Більше про допомогу у відновленні роботи миколаївським пасічникам дивіться у відеосюжеті нижче.


Відео: Михайло Коваль

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну