Мітинги за розподіл електроенергії: криворіжців закликають не брати участь у провокаціях

Мітинги за розподіл електроенергії: криворіжців закликають не брати участь у провокаціях

Фото: Перший Криворізький

23 липня декілька криворіжців вимагали від працівників ДТЕКу «справедливого розподілу електроенергії». Близько десятка містянок та містян були невдоволені тим, що, за їхніми словами, коли у них немає світла, то у сусідів воно є. Також ці криворіжці були стурбовані тим, що у їхніх холодильниках псуються продукти, тож вимагали повернути графік відключень 4/4.

Вимагати «справедливого розподілу» мітингувальники прийшли до приміщення Криворізьких міських електричних мереж. До протестувальників вийшов керівник Сергій Костюк та пояснив, що працівники компанії не складають графіки, а обслуговують дроти, стовпи та мережі і ніяк не впливають на графіки. Також енергетик розповів, що не вимикають електроенергію тим будинкам, які знаходяться на одній лінії з критичною інфраструктурою (а це, наприклад, лікарні, водоканал та інші).



Сергій Костюк попросив містян скласти список адрес будинків, де не вимикають світло та пообіцяв, що працівники перевірять ці адреси.

Енергетики просять українців не брати участь в російських провокаціях

Редакція звернулась до пресової служби ДТЕК Дніпровські електромережі, щоб отримати коментар з приводу ситуації, що склалась.

Там пояснили, що відключення світла у Кривому Розі, як у всій країні, – вимушений крок через руйнування росіянами енергосистеми країни.

Внаслідок ракетних ударів виведено з ладу основну частину генеруючих потужностей. У тому числі – теплові станції в Дніпропетровській області. Тому енергетики змушені застосовувати графіки відключень, щоб не допустити системної аварії в енергетичній системі.

Читайте також: Російська пропаганда використовує енергетичну кризу в Україні як інструмент дезінформації

«Укренерго» доводить високі обмеження, які ДТЕК Дніпровські електромережі зобов'язаний дотримуватись.

Оновлені графіки відключення електроенергії в Дніпропетровській області – єдиний вихід, аби мати змогу знати і бачити графік при поточному дефіциті електроенергії. За новими графіками, що застосовуються з 24 червня, є сіра зона (4 години), в якій світло гарантовано відключається, біла зона (2 години) – коли світло гарантовано є, та нова світло-сіра у 3 години – в цей період відключення можливе. Це дає змогу балансувати у наданих «Укренерго обмеженнях. Старого графіку 4/4 вже було неможливо дотримуватися через великий дефіцит електроенергії, який виник у тому числі через аномальну спеку та використання більшого обсягу електроенергії користувачами, які вмикають енергомісткі прилади – кондиціонери, фени, чайники тощо.
Тож НЕК вимагав вимикати електроенергії одночасно у 3-4 черги (черга — це група побутових споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість мегават).

Фахівці намагаються, щоб доступна електроенергія розподілялась справедливо між всіма мешканцями та підприємствами. Усі групи відключаються рівномірно та перебувають зі світлом приблизно однаковий період. Графіки застосовуються до всіх будинків та вулиць. Єдиний виняток - об'єкти критичної інфраструктури і будинки поруч з ними.

Наразі фахівці завершили роботи з відключення житлових будинків від ліній критичних об’єктів.


Днями подібні заклики до мітингів анонсувались в різних групах у різних містах. Енергетики та редакція «Першого Криворізького» закликають не відвідувати подібних заходів, адже мітинги і спекуляції на темі світла тільки допомагають російській пропаганді дестабілізувати ситуацію в країні в умовах повномасштабної війни.

Фото: Дарія Коломоєць

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну