Російська пропаганда використовує енергетичну кризу в Україні як інструмент дезінформації

Російська пропаганда використовує енергетичну кризу в Україні як інструмент дезінформації

Фото: Перший Криворізький

Російські пропагандисти використовують ситуацію з дефіцитом електроенергії в Україні, який спричинили масовані обстріли армією РФ української енергосистеми, для поширення фейків про український експорт електрики і підвищення тарифів. Що насправді відбувається в енергосистемі в Україні та чому вимикають світло, редакції «Першого Криворізького» пояснила керівниця пресової служби національної енергетичної компанії «Укренерго» Марія Цатурян.

Ситуація в енергосистемі України


Унаслідок російських масованих атак, які росіяни здійснили на енергосистему України у 2024 році, в Україні пошкоджено 9 ГВт генеруючих потужностей. Це спричинило суттєвий дефіцит потужності в енергосистемі. Ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі росіяни почали завдавати 10 жовтня 2022 року.

«Ми втратили спроможність українських електростанцій виробляти потужність, яка еквівалентна споживанню в пікові години такої країни, як Нідерланди, Словаччина або країни Балтії разом», — говорить у коментарі Марія Цатурян.

Важливо пам’ятати, що літо — це період, коли зазвичай атомні станції проводять ремонтні кампанії, готуючись до зими, адже обсяг споживання електроенергії вищий. Це традиційні ремонти, ніяк не пов’язані з війною. Такі ремонтні кампанії на енергоблоках атомних станцій відбуваються і в мирний період. Зараз вони необхідні для того, щоб атомні блоки перезавантажили паливо і працівники провели техогляд, щоб енергоблоки були спроможні на максимальних потужностях працювати взимку. Це вимоги ядерної безпеки.

Стан гідроелектростанцій


Гідро- та теплоелектростанції також зазнали ударів. До того ж завершилось водопілля, і в нас ще менше водних ресурсів, які гідроелектростанції влітку можуть використовувати для вироблення електроенергії.

«Російська армія пошкодила всі великі теплові і всі великі гідроелектростанції. І їх не можна відновити дуже швидко, протягом одного дня. Це значні руйнування. Навіть попри те, що у війну в принципі споживання скоротилося десь на 30–35% з моменту повномасштабного вторгнення від свого звичайного рівня, і літо — це також період, коли споживання все-таки нижче, ніж взимку, нам все одно не вистачає потужності українських електростанцій для того, щоб виробити достатню кількість електроенергії і покрити це споживання», — каже керівниця пресової служби «Укренерго».

Компенсація дефіциту електроенергії


Енергосистема стабільно працює, коли кожної секунди в ній зберігається баланс між виробництвом електрики та її споживанням, говорить Марія. Є три способи компенсації дефіциту, який утворився внаслідок російських обстрілів:
  1. імпорт електроенергії;
  2. аварійна допомога в критичних ситуаціях (так званий аварійний переток);
  3. контрольоване обмеження споживання (відключення світла за графіком).

Україна імпортує електрику з усіх сусідніх країн Євросоюзу. Також у певні періоди у нас відбувається імпорт із Молдови, а по суті це електрика, яка йде транзитом із Румунії через Молдову.

Завдяки з’єднанню з європейською енергосистемою, яке відбулося 16 березня 2022 року, технічні імпортні спроможності наших міждержавних інтерконекторів відкриваються поступово. Це вимоги енергетичної безпеки. Дозволений обсяг імпорту, який можна завести в Україну, — це 1,7 ГВт потужності (для порівняння, нагадаємо, внаслідок російських обстрілів Україна втратила 9 ГВт).

«Наразі імпорт не покриває обсягу споживання, який Україні необхідний, але є суттєвою підтримкою для нашої енергосистеми і значно пом’якшує режим відключення. Також “Укренерго” як оператор системи передачі час від часу залучає аварійну допомогу в найкритичніших ситуаціях, це по суті аварійний переток, який здійснюється на запит оператора енергосистеми “Укренерго”», — каже Марія Цатурян.

Саме тому українським енергетикам доводиться вдаватись до третього й останнього інструменту для збалансування системи — планового відключення світла.

«Тож за таких умов експортувати електроенергію з України просто неможливо фізично», — резюмує Марія.

Звідки беруться спекуляції, які вдало розганяються російською пропагандою


Коли з’єднуються такі дві великі енергетичні системи, як європейська та українська, задля їх балансування відбувається постійний переток електрики між країнами ЄС і Україною. Так само перетоки відбуваються між усіма суміжними європейськими країнами. Це фізичне явище. Сальдо (різниця між надходженнями і витратами)цього перетоку завжди має дорівнювати нулю, це означає, що скільки електрики ввійшло в Україну, стільки ж має повернутися. І такі перетоки відбуваються постійно.

Що роблять маніпулятори та пропагандисти? Вони фізичний переток, який відбувається постійно між всіма синхронізованими або об’єднаними технічними енергосистемами, видають за експорт.

Це саме та історія, яку росіяни вдало використовують, щоб маніпулювати і розповідати, що фізичні перетоки — це є експорт чи в людей забрали електроенергію і все продали, тому вимкнули світло. Це є неправда, абсолютно відверта брехня, — каже Марія.

Про обсяги імпорту електроенергії із сусідніх країн ЄС можна подивитись на сайті entsoe.eu

На цьому скрині видно, який обсяг електроенергії потрапив з Угорщини в Україну 30 червня. Також видно, скільки з України в Угорщину (в усіх полях — 0).


Чому тариф на електроенергію зріс


31 травня Кабмін схвалив рішення про встановлення фіксованої ціни для побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год до 30 квітня 2025 року.

Підвищення тарифу — це складний, але необхідний крок. Мета — не залишитись без світла, втримати систему. Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил і коштів. Весь цей час триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації, розподілу та передачі. На жаль, розуміємо, що обстріли об’єктів енергетики з боку ворога будуть продовжуватись, і маємо задіяти всі можливі ресурси, — сказав міністр енергетики Герман Галущенко 31 травня під час засідання Кабінету Міністрів.

Російські пропагандисти поширюють у соцмережах інформацію про зростання тарифів на електроенергію, намагаючись викликати невдоволення серед українців і звинуватити в цьому українську владу. Такі та схожі публікації регулярно трапляються на криворізьких сторінках у соцмережах. Як правило, ці групи не модеруються, а отже, висока ймовірність потрапляння дезінформації в інфополе містян.




Насправді, якби РФ систематично не руйнувала енергетичну інфраструктуру України, то тарифи поки що залишились би незмінними, сказав Галущенко. Та навіть нова ціна на електроенергію все ще не є ринковою. За словами міністра, ринкова ціна — 7,5 грн/кВт*год.

Росіяни постійно маніпулюють чутливими питаннями, намагаючись використовувати їх для впливу на емоції та вразливість аудиторії, говорить психологиня Інна Рожкова.

Як ситуацію використовують шахраї


Користуються цим не лише пропагандисти, а й шахраї. У соцмережі Фейсбук криворіжці зустрічають рекламу з нібито оновленими графіками відключення електроенергії. Хоча реклама маскується під офіційні повідомлення від «Укренерго», використовуючи офіційний логотип компанії. Це, ймовірно, фішинговий сайт, який зламає ваш акаунт, і шахраї від вашого імені будуть розсилати повідомлення.




Як не потрапити в пастку емоцій


Якщо ви прочитали публікацію або побачили картинку в соцмережі, яка викликає у вас сильні емоції, бажання поділитись, написати коментар тощо — не поспішайте.

Дайте собі трохи часу охолонути та перетравити і врешті перевірити, чи ця інформація, яку ви щойно дізнались, є правдою. Це більш екологічне ставлення до себе та до інших людей. Навіть якщо вас переповнюють емоції, корисно побути трохи з цим на самоті і звернутись до своєї свідомості. Спитайте себе, навіщо у вас хочуть викликати емоції? Чому саме такі? Кому це може бути вигідно?, — радить Інна Бойченко, психологиня з 20-річним стажем, у коментарі «Першому Криворізькому».

Ми маємо підтримувати одне одного, а не звалювати емоційний бруд, неперевірену інформацію та дезінформацію одне на одного, додає вона.

Не ведіться на маніпуляції, пам’ятайте, що неправда — це не «точка зору», яку треба поважати. Проте трапляється, що люди можуть повірити у відверту брехню і неусвідомлено її поширювати. У такому разі необхідно спокійно пояснити, що людина помиляється і що відбувається насправді. Пам’ятайте, що при цьому необхідно зберігати спокій і в жодному разі не звинувачувати, інакше людина «закриється» і не чутиме ваших аргументів.



Посилання скопійовано в буфер обміну