Що і як їсти під час спеки — 7 порад

Що і як їсти під час спеки — 7 порад

Фото: Freepik (ілюстрація)

Під час спеки, яка досягла рекордної температури 35,9°С, що на 2,7°С вище попереднього рекордного показника у 1951 році, виникає питання: чим можна харчуватись, щоб почуватися добре.

Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб надав 5 порад, як харчуватися під час спеки:

1. регулярно пити воду протягом дня, що покращить терморегуляцію та запобігатиме зневодненню;

2. уникати солодких газованих напоїв та алкоголю, які можуть сприяти зневодненню через їх сечогінну дію та маскування спраги;

3. їсти легку їжу, яка не навантажує травну систему та містить багато води: овочі, фрукти, салати та нежирні білкові страви. Також пам'ятайте про продукти, що мають охолоджувальний ефект, такі як огірки, кавун, диня та м’ята;

4. їжте маленькими порціями, але часто. Це підтримає необхідний рівень енергії та запобігає перевантаженню травної системи;

5. уникайте важкої та жирної їжі, адже вона потребує більше енергії для перетравлення і може підвищити ризик теплового удару. Окрім того, не додавайте до їжі гострих спецій – червоний перець, чорний перець, імбир, часник та ін. Їх споживання підвищує температуру тіла та посилює потовиділення, що під час спеки значно збільшує ризик перегріву.

6. менше вживайте солі та перероблених продуктів: ковбаси, закрутки, хлібобулочні. Надмірна кількість солі може сприяти затримці рідини в організмі та порушенню водно-сольового балансу, який організму важко підтримувати під час спеки.

7. морозиво та заморожений лід призводять до короткотривалого ефекту охолодження. Під час процесу травлення їжі виділяється тепло, що підвищує температуру. А швидке охолодження через холодну їжу та напої призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Тому після морозива ви можете ще гірше переносити спеку.

Читайте також: Як криворіжцям уникнути перегріву під час сильної спеки, — поради МОЗ.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну