15 людей, в тому числі з Дніпропетровщини, у червні захворіли на ботулізм: що вживали
Фото: olevsk-gromada.gov.ua (ілюстрація)
Про це йдеться на сайті Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не розпочати лікування.
Загалом з початку 2024 року медики вже зареєстрували 39 випадків захворювання, проти 45 випадків за аналогічний період минулого року.
Випадки ботулізму зафіксували у таких областях:
- Дніпропетровській;
- Житомирській;
- Запорізькій;
- Миколаївській;
- Черкаській;
- Чернівецькій;
- Київській та у столиці.
Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: паштети, в'ялена риба та м'ясо.
Захворілі отримали необхідну медичну допомогу – їм було введено протиботулінічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області.
Перші симптоми ботулізму можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Серед перших ознак, які виникають після потрапляння токсину в організм людини такі:
- м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати);
- сильно виражена сухість у роті;
- нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.
Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці цього захворювання залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса.
Також перед вживанням рекомендовано прогрівати (до 100 градусів – 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви. Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована або «надута».
Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Токсин, що спричиняє ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.
У разі підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-канала "Первого Криворізького".