15 людей, в тому числі з Дніпропетровщини, у червні захворіли на ботулізм: що вживали

15 людей, в тому числі з Дніпропетровщини, у червні захворіли на ботулізм: що вживали

Фото: olevsk-gromada.gov.ua (ілюстрація)

15 людей, в тому числі мешканці Дніпропетровщини, у червні потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм — переважно після вживання в’яленої риби та домашніх консервів з м’яса.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не розпочати лікування.

Загалом з початку 2024 року медики вже зареєстрували 39 випадків захворювання, проти 45 випадків за аналогічний період минулого року.

Випадки ботулізму зафіксували у таких областях:
  • Дніпропетровській;
  • Житомирській;
  • Запорізькій;
  • Миколаївській;
  • Черкаській;
  • Чернівецькій;
  • Київській та у столиці.

Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: паштети, в'ялена риба та м'ясо.

Захворілі отримали необхідну медичну допомогу – їм було введено протиботулінічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області.

Перші симптоми ботулізму можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Серед перших ознак, які виникають після потрапляння токсину в організм людини такі:
  • м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати);
  • сильно виражена сухість у роті;
  • нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці цього захворювання залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса.

Також перед вживанням рекомендовано прогрівати (до 100 градусів – 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви. Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована або «надута».

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Токсин, що спричиняє ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.

У разі підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-канала "Первого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну