Апостолове без водопостачання: що призвело до цього та які шляхи вирішення

Апостолове без водопостачання: що призвело до цього та які шляхи вирішення

Фото: Перший Криворізький

Апостолове, що на Криворіжжі, має проблеми з водопостачанням. В обласній раді повідомили причини, що призвели до цього, та шляхи вирішення.

Про це йдеться у Telegram голови Дніпропетровської обласної ради Миколи Лукашука.

Які причини?

Екоцид, вчинений росіянами внаслідок підриву Каховської ГЕС, стався понад рік тому. Криворізький район через окупантів залишився фактично без води.

Раніше місто та села громади водою забезпечувало підприємство «Кривбаспромводопостачання» (КПВП). Після побудови нового водогону тепер це може робити «Кривбасводоканал». Далі воду в мережі забезпечує вже Апостолівський водоканал. Проте водопостачання немає.

Вода сьогодні – це перш за все вартість електроенергії, за яку хтось має заплатити. Апостолівський водоканал фактично є банкрутом, з боргами близько 20 мільйонів гривень тільки перед КПВП і заборгованістю по заробітній платі. Деякі борги старі, виникли не за один рік, але вони є. Станом на зараз підприємство має 74 відкритих виконавчих провадження.

Забезпечення водою стало можливим тільки завдяки водовозам.

Реформою децентралізації повноваження та ресурси передані від центральної влади до місцевих громад. Це про фінансову автономію. Тобто депутати вирішують, куди витрачати кошти громади.

Наприкінці 2023 року депутати Апостолівської міськради приймають рішення замість водовозів купити техніку для ямкового ремонту та будівництва доріг, екскаватор та іншу техніку, необхідну для покращення інфраструктури.

Депутати Апостолівської міської ради наприкінці 2023-го в бюджет 2024-го року не закладають необхідний обсяг коштів на реальне погашення боргів водоканалу. Не закладають кошти на придбання водовозів.

Але всі гроші громади першочергово повинні спрямовуватись на забезпечення нормальної життєдіяльності громади.

Що робити?

Місцеві депутати мають переглянути всі витрати громади, забезпечити пріоритетні потреби, провести бюджетний секвестр, визначити реальний обсяг фінансових ресурсів на утримання водоканалу, реструктуризацію боргів водоканалу, спроможний тариф на воду. Визначити, за які кошти буде сплачуватися поточне водозабезпечення.

Поки цього не зроблено, у людей немає води.

Були пропозиції, щоб «Кривбасводоканал» забезпечив подачу води. Але це означає, що Кривий Ріг буде змушений платити за воду та електроенергію з бюджету міста. Це несправедливо по відношенню до мешканців Кривого Рогу, які своїми податками фактично дотуватимуть Апостолове.

Хто може дати кошти?

Вільні залишки в бюджеті Апостолового на сплату за поточне споживання води, де-факто, відсутні. Грошей в бюджеті району на це також немає. Тому депутати Криворізької районної ради тут допомогти не можуть.

Чи можливо отримати кошти з обласного бюджету?

Фінансування з обласного бюджету автоматично призводить до зняття коштів з регіональних соціально важливих цільових програм області.

Варіант отримання державної субвенції не розглядаємо.

Що робиться і коли буде вода?

Зараз триває активна робота щодо пошуку ефективного та довгострокового рішення проблеми, як технічного, так і фінансового. Джерела фінансування, виділення субвенцій, гарантії Апостолівської міської ради перед постачальниками води, електроенергії тощо.

«Впевнений, що найближчим часом буде знайдено рішення, всі процедури будуть пройдені і мешканці міста Апостолове будуть забезпечені водою», — йдеться у повідомленні.

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-канала "Первого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну