Стало відомо, хто будуватиме в Кривому Розі Меморіальний комплекс майже за 130 мільйонів

Стало відомо, хто будуватиме в Кривому Розі Меморіальний комплекс майже за 130 мільйонів

Фото: Перший Криворізький

У Кривому Розі планують побудувати Меморіальний комплекс у секторі почесних поховань на кладовищі «Центральне». Із кінця травня 2023 року було проведено кілька закупівель на розробку проєктно-кошторисної документації та проходження експертизи, на нове будівництво, на здійснення авторського і технічного нагляду, на коригування проєктно-кошторисної документації та проходження експертизи за об’єктом. Минулого місяця оголосили тендер на нове будівництво Меморіального комплексу вартістю 128 635 212 грн.

Про це повідомляє «Перший Криворізький», посилаючись на сайт Prozorro.

На початку червня Департамент розвитку інфраструктури міста (ДРІМ) оголосив тендер на нове будівництво Меморіального комплексу в секторі почесних поховань на частині земельної ділянки, призначеної для розширення кладовища «Центральне», ІІ черга: Криворізький район, Новопільська сільська рада.

У тендерній документації є інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, серед яких:
  • центральна вхідна група (встановлення флагштоків та облаштування квітника, облицювання сходів, пандусів, майданчиків і перильні огорожі);
  • конструкції бетонні та залізобетонні (фундаменти майданчиків, сходів і пандусів, підпірні стінки, плити майданчиків, пандусів і сходів);
  • каплиця;
  • ритуальний майданчик;
  • придбання устаткування, меблів та інвентарю ритуального майданчика;
  • брами, огорожі, квітники, скульптура;
  • придбання устаткування, меблів та інвентарю скульптури (скульптура, блискавкозахист);
  • водопровід поливальний (зовнішні мережі та споруди водопостачання і каналізації);
  • дощова каналізація (зовнішні мережі та споруди водопостачання і каналізації);
  • благоустрій та озеленення території (тротуар з бетонної плитки червоного кольору на території меморіалу, типова надмогильна споруда та МАФи).

Роботи мають бути виконані до кінця цього року.

Підрядник має надати гарантію на якість своїх робіт 10 років, на обладнання та матеріали — згідно з гарантійними умовами виробника.
Участь у тендері взяло лише товариство з обмеженою відповідальністю «Протектікум». Фірма зголосилась виконати роботи за 128 331 945,28 грн, що менше очікуваної вартості на 303 266,72 грн.

Наразі замовник оприлюднив інформацію про намір укласти договір із ТОВ «Протектікум».
За інформацією аналітичної платформи YouControl, ТОВ «Протектікум» було зареєстровано менш як рік тому — 6 серпня 2023 року.
Кінцевими бенефіціарними власниками вказані Ігор Суховецький та Олексій Ільченко. Розмір статутного капіталу — 1 000 грн. На цей час інформація про тендери ТОВки відсутня.
Зазначимо, що Ігор Суховецький кілька місяців тому, 26 березня 2024 року, зареєстрував іще одну фірму — «Спецбуд компані», у якої аналогічний КВЕД — «Будівництво житлових і нежитлових будівель».

Історія закупівель, пов’язаних зі створенням Меморіального комплексу

У квітні 2023 року на засіданні Криворізького міськвиконкому було прийнято рішення про виділення коштів на розробку проєктно-кошторисної документації для будівництва Меморіального комплексу на секторі почесних поховань. Протягом місяця було замовлено розробку проєктно-кошторисної документації та проходження експертизи, а вже в кінці серпня почали шукати фірму, яка побудує комплекс. Уклавши договір із єдиним учасником тендера на 71 мільйон гривень, згодом його розірвали у зв’язку з необхідністю внесення змін до проєктно-кошторисної документації. На початку лютого 2024 року було зроблено коригування проєктно-кошторисної документації та проходження експертизи і після завершення коригування оголошено новий тендер на будівництво Меморіального комплексу вартістю понад 128 мільйонів.

31 травня 2023 року ДРІМ провів закупівлю без використання електронної системи на розробку проєктно-кошторисної документації та проходження експертизи за об’єктом «Нове будівництво Меморіального комплексу в секторі почесних поховань».
Договір на суму 1 479 987 грн підписали з ТОВ «Кривбасбудсервіс». Роботу фірма мала виконати до 1 серпня 2023 року.

На аналітичній платформі YouControl указано, що товариство було зареєстроване понад 23 роки тому і за цей час вигравало багато тендерів і по Кривому Рогу, і за його межами.

28 серпня 2023 року ДРІМ оголосив тендер на нове будівництво Меморіального комплексу в секторі почесних поховань. Очікувана вартість — 71 546 293, 20 грн.

Участь у тендері взяло тільки ТОВ «Лідер-буд КР» із ціновою пропозицією в 71 044 426,80 грн. Договір із товариством уклали 20 вересня 2023 року. Фірма мала виконати роботи до 1 червня 2024 року.




У додатковій угоді від 27 грудня 2023 року вказано, що у зв’язку з необхідністю внесення змін до проєктно-кошторисної документації сторони вирішили припинити зобов’язання за договором. За ним сплатили лише152 713,20 грн.




На Єдиному вебпорталі використання публічних коштів Spending указано, що 5 жовтня ДРІМ перерахував ТОВ «Лідер-буд КР» 3 000 000 грн у якості попередньої оплати за виконання робіт на об’єкті «Нове будівництво Меморіального комплексу в секторі почесних поховань».



На сайті YouControl зазначено, що фірма була зареєстрована 22 лютого 2022 року. Керівницею вказана Юлія Бондаренко.
Фірма виграла два тендери за час існування, і обидва — від ДРІМ.




28 вересня ДРІМ уклав договір із ТОВ «Кривбасбудсервіс» про здійснення авторського нагляду за виконанням робіт на об’єкті «Нове будівництво Меморіального комплексу» на суму 294 168,42 грн.
Нагадаємо, що саме ця фірма отримала кошти на розробку проєктно-кошторисної документації та проходження експертизи за цим об’єктом.



Через кілька днів, 6 жовтня, ДРІМ уклав договір із ФОП Бихно Марина Володимирівна про здійснення технічного нагляду за виконанням робіт на об’єкті «Нове будівництво Меморіального комплексу» на суму 882 339 грн.



2 лютого 2024 року ДРІМ підписав договір із ТОВ «Кривбасбудсервіс» на коригування проєктно-кошторисної документації та проходження експертизи за об’єктом «Нове будівництво Меморіального комплексу» на суму 588 409 грн. Роботи фірма мала завершити до 1 травня 2024 року.

Зазначимо, що сектор почесних поховань на кладовищі «Центральне», де планують побудувати Меморіальний комплекс, не єдине місце, де спочивають Герої російсько-української війни. Із 2014 року криворіжці, які загинули в АТО/ООС, були поховані на Алеї Слави Центрального кладовища. Саме там у липні 2022 року було встановлено пам’ятний знак — кам’яний Козацький Хрест на честь усіх воїнів, що віддали своє життя за Україну і Кривий Ріг. Спочивають наші полеглі захисники та захисниці й на інших цвинтарях міста. Наразі нам невідомо, чи планується там встановлювати пам’ятні знаки або меморіальні комплекси.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну