Друзі з дитинства: як двоє криворіжців стали волонтерами

Друзі з дитинства: як двоє криворіжців стали волонтерами

Фото: Перший Криворізький

Криворіжці Григорій Нечепуренко та Андрій Кротов знайомі з дитинства. Хлопці потоваришували ще в дитячому садочку, потім дружили в школі, технікумі, а згодом стали близькими друзями та об’єднали зусилля для допомоги захисникам України.

Від військовослужбовця до волонтера


У лютому 2022 року, коли Російська Федерація почала повномасштабне вторгнення в Україну, криворізький підприємець Григорій подався до лав Збройних сил України. Андрій же став волонтером. Чоловік — винахідник та інженер, тому майже одразу почав виготовляти із електронних цигарок потужні павербанки, зарядні станції та лампочки для бліндажів наших захисників та захисниць.

«Коли почалась повномасштабна війна, я зібрав усі гроші, що в мене були, і допомагав хлопцям із перших днів війни, чим міг. А коли вже закінчились гроші, подумав: “А чого не робити те, що я вмію робити своїми руками?”», — пригадує Андрій, 37-річний працівник промислового гіганта в Кривому Розі.

Андрій Кротов Кривий Ріг волонетр


До початку великої війни Григорій працював як фізична особа-підприємець, займаючись ремонтами та обслуговуванням будинків. Коли почалось повномасштабне вторгнення РФ в Україну, він одразу ж пішов до військкомату, пройшов комісію і потрапив до 227-го Криворізького окремого автомобільного батальйону, де служив у роті охорони та ремонтував військову техніку.

Григорій Нечепуренко Кривий Ріг волонтер


Григорій розповідає, що його батальйон спочатку охороняв свою частину, але в травні 2023 року він перевівся до новоствореної 23-ї окремої механізованої бригади, з якою почав працювати на Запорізькому напрямку. Там він розвозив бійцям боєприпаси й інші необхідні речі.

Григорій під час перебування на фронті не раз звертався до Андрія Кротова по допомогу — потрібні були і бліндажні лампочки, і павербанки.

«Я не очікував від цих лампочок великого ефекту, але виявилось, що вони дійсно класно працюють. Раніше ми користувались ліхтариками, але вони швидко розряджаються, їх надовго не вистачає, і ліхтарики “луплять” в одну точку, а необхідно освітлювати весь бліндаж. Як спробували ці лампочки, ми до Андрія ще не раз звертались. Також павербанки він нам відправляв», — пригадує Григорій.

Григорій Нечепуренко Кривий Ріг волонтер


Брат Григорія Костянтин загинув під час прориву колони з оточення під Іловайськом у 2014 році. 18 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що дає право звільнитись зі служби військовослужбовцям, якщо їхні близькі родичі загинули або пропали безвісти на війні. Тому згідно з цим Законом №8009, у листопаді 2023 року Григорій звільнився з військової служби.

Зараз чоловік працює слюсарем в об’єднанні співвласників багатоквартирного будинку та у вільний час допомагає Андрію з виготовленням необхідних приладів для військових.

Григорій Нечепуренко Кривий Ріг волонтер


«Григорій повернувся з фронту, і тепер ми вже працюємо разом. Я йому показав усе, що я вмію, що я знаю. І Григорій долучився також до волонтерської справи. Тепер ми разом допомагаємо хлопцям», — каже Андрій.

Волонтери співпрацюють із багатьма бригадами та батальйонами, включаючи 227-й окремий автомобільний батальйон, 23-ту окрему механізовану бригаду, 42-гу окрему механізовану та 129-ту окрему бригади Сил територіальної оборони, забезпечуючи їх необхідним. Вони разом виготовляють різні прилади: павербанки місткістю від 50 до 150 тисяч міліампер, якими можна заряджати як телефони, ліхтарики, так і дрони, прилади нічного бачення, ноутбуки, старлінки. Також волонтери роблять лампочки 12 ватів для бліндажів — у бійців дуже великий попит на них, — дроти для рацій та інші секретні розробки для військових.

«Андрій мені показав схеми, і я почав робити павербанки для хлопців, з якими я служив, коли я вже був у піхоті у 23-й бригаді. Особисто зробив хлопцям, особисто відправив. Лампочки робимо, ще дещо робимо, але наразі це таємниця», — каже Григорій.

Заради родини, країни та перемоги


Однією з останніх розробок Андрія є пристрій для запуску автомобіля. Цей пристрій невеличкий, але дуже хлопцям на фронті потрібний. Бо часто бувають ситуації, коли автомобіль заглох, а треба його завести, і поряд іншої машини зазвичай немає, щоб «прикурити», як автомобілісти кажуть. Тож розробили такий прилад, і від нього автомобіль заводиться чудово, пояснює Григорій.

«Такі прилади для нас дуже необхідні. У нас старенькі акумулятори, і цей стартер дозволяє запустити наші автівки. Ми щиро вдячні Андрію та Григорію за те, що вони нам допомагають павербанками, освітленням, зарядними приладами, а також пусковими кнопками, які нам дуже допоміжні і яких ми часто дуже-дуже потребуємо», — говорить захисник, який побажав залишитися анонімним із безпекових міркувань.

На питання, чому волонтери продовжують працювати на перемогу вже понад два роки без зупину, Андрій відповідає так: «Усе це я роблю заради своєї родини: дружини, дітей, всіх своїх рідних. Заради нашої країни та нашої перемоги».

Для того, щоб волонтери продовжували виконувати замовлення захисників і виготовляти необхідні прилади, постійно потрібні акумулятори з електронних цигарок. Криворіжці можуть приносити їх у магазини «Абсолют» на вулиці Водоп’янова, 5-А та «Вейпшоп» на Університетському проспекті (до декомунізації — Гагаріна), 64.

«Треба всім робити те, що і робили на початку війни, — згуртуватися і допомагати хлопцям, чим можна», — закликає Григорій.

Фото: Тадеуш Бабеуш

Відео: Тадеуш Бабеуш

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну