Російські пропагандисти запустили фейковий бот для збору даних в Україні

Російські пропагандисти запустили фейковий бот для збору даних в Україні

Фото: Перший Криворізький

Російська пропаганда стверджує, що в Україні начебто запущено телеграм-бот «для доносів на сусідів, які не економлять електроенергію». Насправді це російський бот, який збирає персональні дані громадян України.

«Українців продовжують привчати до доносів. Хунтою розроблено спеціальний телеграм-бот, через який можна “настукати” на сусідів, які неекономно витрачають електроенергію: побачив світло у вікнах різних кімнат, працює кондиціонер, шумить пилосос», — пишуть росіяни на своїх ресурсах.
Читайте також: Фейки та маніпуляції: які загрози несуть анонімні телеграм-канали криворіжцям

«На окупованих територіях “концтабору Україна” через проблеми з електрикою з’явився телеграм-бот, за допомогою якого виявляють, у кого горить світло. Іншими словами, бот пропонує здавати своїх сусідів. Це проводиться з метою, щоб дільничні та іже з ними, скоріше за все ТЦК, могли мати підставу зайти в житлове приміщення», — брешуть росіяни про власні розробки, приписуючи їх українцям.

фековий бот «Знайти порушника»

Жодна з офіційних українських структур не створювала телеграм-ботів для виявлення так званих порушників, які не економлять електроенергію.

За допомогою цих ботів росіяни збирають персональні дані українців, щоб надалі використовувати їх у невідомих цілях та у, ймовірно, шахрайських схемах. Також пропагандисти намагаються сіяти розбрат між громадянами України, використовуючи важливі теми, такі як відключення електроенергії та мобілізація.

Як відрізнити офіційний телеграм-бот від фейкового

Завжди перевіряйте, хто є розробником бота. Справжні офіційні боти зазвичай рекламуються через офіційні канали урядових організацій.

Використовуйте боти, про які згадують лише в офіційних джерелах інформації, таких як державні сайти, відомі новинні агентства та перевірені медіаресурси.

Офіційні боти часто мають підтвердження або сертифікацію від Telegram. Зверніть увагу на наявність синього значка біля назви бота.

Якщо бот просить надати особисту інформацію або дані, будьте обережні. Офіційні боти не запитують конфіденційних даних без вагомих причин.

Якщо бот пропонує підозрілі дії або занадто активний у зборі персональних даних, імовірно, це фейковий бот.

Якщо ви сумніваєтесь у легітимності бота, краще не використовувати його, заблокуйте та повідомте про підозрілу активність до служби підтримки Telegram.

Більше про фейки та маніпуляції росіян читайте в спецпроєкті 1kr.ua «Боротьба з дезінформацією»

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну