Фейки та маніпуляції: які загрози несуть анонімні телеграм-канали криворіжцям

Фейки та маніпуляції: які загрози несуть анонімні телеграм-канали криворіжцям

Фото: Перший Криворізький

Як анонімні телеграм-канали Кривого Рогу поширюють російські наративи, фейки та маніпулюють на чутливу для багатьох українців тему мобілізації, розбиралась редакція «Першого Криворізького».

Ми дослідили декілька телеграм-каналів, які позиціонують себе, як такі, що надають безкоштовні юридичні поради українцям, як законно відмовитись від одержання повістки. Насправді у них відсутні коментарі експертів або будь-яка аналітика щодо законопроєктів про мобілізацію. Натомість публікуються відео поганої якості та емоційні тексти під ними про те, як працівники Територіальних центрів комплектації (ТЦК) «пакують ухилянтів в бусик» та інший «беспредел ТЦК».Всі подібні відео не містять інформації, що саме призвело до таких наслідків.

фейки та маніпуляції у телеграм-каналах

7 січня 2024 року низка таких каналів опублікувала пост нардепа і проросійського політика Євгенія Шевченка про те, що нібито у Білій Церкві воєнкоми спіймали хлопця та відвезли у невідомому напрямку, а потім він помер у лікарні від побоїв. Пізніше нардеп видалив цей пост. Адміни деяких каналів відредагували цей пост, деякі так і залишили цю відверто фейкову інформацію.

Такі фейки та маніпуляції грають на руку нашим ворогам, адже поширюють панічні настрої серед українців, зривають мобілізацію та сіють розкол і вороже ставлення до військових, адже, як повідомляє командувач Сухопутних військ України Олександр Павлюк, більшість працівників ТЦК — військовослужбовці, які втратили здоров'я на війні та визнані непридатними до проходження служби в бойових частинах.

Окрім залякування та маніпуляцій навколо мобілізації, у цих каналах розміщують ймовірно шахрайські або маніпулятивні повідомлення.

фейки та маніпуляції у телеграм-каналах

Експерт з питань цифрової безпеки в Nadiyno Павло Бєлоусов розповів для читачів «Першого Криворізького» про те, яку небезпеку містять в собі посилання в анонімних телеграм-каналах.
«Щодо посилань, проблема в тому, що користувач не бачить заздалегідь, що за посиланням ховається. Цим зловживають, маніпулюють канали», — говорить Павло.
Якщо у звичайному web можна навести курсор та подивитися, що чекає за посиланням, то у телеграмі — ні. Це завжди лотерея для користувача.

Є опосередковані ознаки того, що Telegram співпрацює з російськими спецслужбами.
«Прямо «схопити за руку» їх за це, наразі я не бачив такого, але купа інших прикладів, коли ми можемо трактувати, як вплив спецслужб. Я скоріше вважаю, що мають доступ. В тому чи іншому вигляді», — каже експерт.
Белоусов радить використовувати замість Telegram, схожий по функціоналу та більш захищений — WhatsApp.

«Це набагато кращий варіант, хоч й з меншою, на цей час, аудиторією», — говорить експерт.
Читайте більше про російські фейки та пропаганду у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією».

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну