Що треба знати криворіжцям аби не захворіти на холеру
Фото: medicine.rayon.in.ua (ілюстрація)
Про це йдеться у Telegram Міністерства охорони здоров’я.
Читайте також: Ротавірус: що треба знати криворіжцям про найпоширенішу в світі кишкову інфекцію
Людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae. Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.
Нагадаємо, що з 1 червня в Україні розпочався посилений епідемічний нагляд за холерою.
Холерний вібріон може жити:
- у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;
- у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
- на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
- у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців.
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
- не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
- мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".