В Україні розпочався посилений епідемічний нагляд за холерою

В Україні розпочався посилений епідемічний нагляд за холерою

Фото: Freepik (ілюстрація)

З 1 червня в Україні розпочався посилений епідемічний нагляд за холерою.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України у Фейсбук.

Холера — це гостра інфекція, що викликає діарею після вживання зараженої їжі або води. Збудник хвороби — бактерія Vibrio cholerae О1 або О139. Інфекція передається через забруднену воду, їжу та побутові контакти. Без лікування вона може призвести до зневоднення та смерті.

За холерою наглядають протягом року, однак, з 1 червня до 1 жовтня триває посилений епідемічний сезон спостереження. Тому особливо важкі або складні випадки гострих кишкових інфекцій будуть додатково тестуватися на наявність холери. Також проводитимуться моніторинг проб води, стічних вод, прісної та морської води.

У цей період у 2023 році обстежили 12 604 людини із гострою кишковою інфекцією та проведено 11 073 дослідження проб води. Спалахів холери не зафіксували.

Криворіжцям нагадують, щоб уникнути захворювання на холеру, необхідно дотримуватись правил:

  • не купуйте їжу, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • не купайтеся та не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед їжею, після відвідування туалету та вулиці;
  • вживайте чисту воду, бажано бутильовану. Кип'ятіння води вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину;
  • перед вживанням мийте овочі і фрукти чистою водою та обробляйте окропом;
  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням.

Читайте також: Що криворіжцям важливо знати про сезонну алергію та як з нею впоратися.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну