Криворожанка брала участь у створенні «книжкового серіалу», який здобув два рекорди України

Криворожанка брала участь у створенні «книжкового серіалу», який здобув два рекорди України

Фото: МАУП

Криворожанка Валентина Курило брала участь у створенні літературного печворку «Босорка», який здобув два всеукраїнських рекорди.

Про це редакції «Першого Криворізького» повідомила авторка Валентина Курило.

Валентина наразі пенсіонерка, а у минулому — бухгалтерка, пише прозу, вірші та поезії. Одне з оповідань, вона написала й для літературного печворку «Босорка».

«Печворк — шиття речей з клаптиків тканини. А в нас літературний печворк, тобто він складений із клаптиків історій різних авторів», — пояснює Валентина.

Започаткував ідею всеукраїнського літературного печворку — Сергій Батура, Валентина дізналась про можливість долучитися до проєкту з Telegram-каналу блогерки Катерини Колесник.

«Знаєте, у мене є підозра, що я найстарша серед авторів», — поділилася Валентина.

Загалом за 2 місяці набралося 228 авторів, які створили 254 клаптиків оповідань на 2 833 сторінки. Збірку ж поділили на 3 томи.

7 червня літературний печворк встановив два всеукраїнських рекорди: за найбільшою кількістю авторів та за найбільшою кількістю сторінок.

Також автори хочуть подати заявку на встановлення міжнародного рекорду:

«Не знаю наскільки це реально і чи є такі рекорди у світі, але в Україні — це вперше», — зазначила Валентина.

Оповідання написані у різних жанрах: від детективів до містики. Однак, вони всі мають одного головного героя — босорку.

«Босорка — відьма, яка має і світлу і темну сторону, але вона більше світла та справедлива», — пояснила криворожанка.

Твори авторів не мають конкретної логічної послідовності, їх опублікували у тому порядку, у якому їх надсилали.

«Це як серіал. Кожна історія — це окрема історія про Босорку. І насправді було б дуже добре, якщо поставлять серіал або мультиплікаційний твір на цю тему. Я думаю, це було б дуже цікаво», — розповіла Валентина.

Також Валентина зауважує, що проєкт об'єднав українців з різних куточків країни. До проєкту долучились навіть й ті, хто за кордоном. Автори і авторки спілкуються у telegram-чаті, де не тільки обговорюють оповідання, а й допомагають один одному в особистих справах та назначають зустрічі.

«Я взагалі не письменниця, я — жінка похилого віку. І для того, щоб себе відчувати хоча б трошки людиною, а не просто якоюсь старенькою малорухливою бабцею, хочеться щось такого інтелектуального і саме не тільки читати книжки, але і писати», — поділилася Валентина.

До того ж криворожанка зауважила, що цей літературний печворк допомагає висвітлити невідомих українських авторів. А також його цінністю є те, що він згуртував українців з різних куточків світу.

Почитати «Босорку» можна за посиланням, а оповідання Валентини «Великий виграш» — тут, у збірці ж воно знаходиться у розділі 148 2 тому.


Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну