На Дніпропетровщині зареєстрували п`ять випадків ботулізму

На Дніпропетровщині зареєстрували п`ять випадків ботулізму

Фото: Depositphotos

За 5 місяців цього року кількість зареєстрували п'ять випадків ботулізму.

Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Всі постраждалі дорослі, померлих немає. Вони вживали бомбажну рибну консерву, рибу в’ялену домашнього приготування, рибу кочено-в’ялену та в’ялену невстановленого виробника.

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Раніше ми писали про те, що минулий тиждень на Дніпропетровщині зареєстровано 6 випадків кашлюку серед дітей до 17 років.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну