Які зміни чекають на криворіжців з 1 червня

Які зміни чекають на криворіжців з 1 червня

Фото: Перший Криворізький

На криворіжців з 1 червня чекає низка змін. Редакція «Першого Криворізького» підготувала про це матеріал.

Житлові субсидії

З 1 червня 2024 року на отримувачів житлових субсидій чекають певні зміни. Для оформлення допомоги на неопалювальний сезон великій частині громадян потрібно звернутися повторно за її призначенням, а в деяких регіонах розмір буде суттєво збільшено.

Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики.

Для більшості житлову субсидію на теплий сезон нарахують автоматично, якщо не було змін у даних про майновий стан чи склад домогосподарств.

Тобто тим, хто вже отримує допомогу, не потрібно подавати нову заяву. Пенсійний фонд використає наявну інформацію для розрахунку розміру субсидії, яку може одержати домогосподарство.

Деяким категоріям населення субсидію призначать за додатковим зверненням із заявою та декларацією про доходи.

Йдеться про ситуації:
  • коли заявник (чи член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке платить комунальні послуги;
  • у разі, якщо у складі домогосподарства є внутрішні переселенці;
  • число фактично проживаючих зареєстрованих громадян у домогосподарстві менша за зареєстрованих;
  • родина хоче отримати субсидію на купівлю скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
Також частина громадян повинна переоформити субсидію. Йдеться про осіб, які у 2022 році проживали на окупованих територіях/територіях активних бойових дій, де структурні підрозділи з питань соцзахисту населення не мали змоги здійснювати свої повноваження.

За урядовим рішенням, домогосподарства, які одержували допомогу на оплату комуналки за окремим механізмом під час дії воєнного стану (постанова №215 від 7.03.2022 р.), протягом місяця мають звернутися у ПФУ для продовження допомоги. Тобто, якщо це не зробити до 1 липня року, виплати можна втратити.

Потрібно підпадати під такі критерії:
  • одержувачі субсидії/пільги станом на 24.02.2022 року;
  • одержувачі субсидії/пільги донині;
  • проживали/проживають на тимчасово окупованій території чи зоні активних бойових дій;
  • з початку війни не зверталися в органи соціального захисту чи ПФУ за перепризначенням такої допомоги.
Кому підвищать розмір субсидії

Кабінет ухвалив рішення про збільшення на неопалювальний сезон для жителів Харкова та області розміру пільг/субсидій на електроенергію у п'ять разів.

Завдяки цьому у середньому розмір субсидії на послугу з постачання та розподілу електроенергії зросте з 106 гривень до 530 гривень на місяць, а пільги з 74 гривень до 370 гривень.

Додатково звертатися до ПФУ за перерахунком субсидій не потрібно.

Виїзд чоловіків за кордон з 1 червня

У червні у міжнародних пунктах пропуску українські прикордонники продовжать перевіряти у чоловіків, які намагаються перетнути кордон, військово-облікові документи. Також з собою треба мати документ, що посвідчує особу (паспорт).

Поки що на кордоні не прийматимуть електронні варіанти документів, зокрема Резерв+, тож треба мати з собою саме паперовий ВОД.

Українці, які можуть виїжджати за кордон, повинні підтвердити звільнення від мобілізації або виключення з військового обліку за станом здоров’я – тобто мати певний документ.

Категорії осіб, які повинні надати документи на виїзд:
  • заброньовані на період мобілізації та на воєнний час;
  • визнані непридатними до військової служби за станом здоров’я (за висновком ВЛК);
  • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • які самостійно виховують дитину;
  • які мають дитину (дітей) віком до 18 років і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу;
  • які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • які виховують дитину з важкими перинатальними ураженнями нервової системи, важкими вродженими вадами розвитку, рідкісними орфанними захворюваннями, онкологічними захворюваннями тощо;
  • які виховують повнолітню дитину, що є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною або батьками дружини (чоловіка), якщо немає інших працездатних членів сім’ї;
Водночас на кордоні не будуть перевіряти документи в осіб з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує, а також водіїв, які перевозять медичні та гуманітарні вантажі, здійснюють міжнародні перевезення вантажів та пасажирів.

Підвищення пенсії

З 1 червня на пенсіонерів, що працюють, чекають гарні новини – їм підвищать виплати. Це станеться з огляду на перерахунок пенсій, який пройшов у квітні 2024 року.

Це стосується пенсіонерів, які:
  • після призначення/попереднього перерахунку продовжували працювати і на 1 березня 2024 року мають 24 місяці страхового стажу. Перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу;
  • відпрацювали менш як 24 місяці, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії минуло два роки.
За повідомленнями урядового порталу, після перерахунку пенсій у квітні свої підвищені виплати пенсіонери почнуть отримувати у червні з доплатою за квітень та травень.
Причиною затримки є квартальні звіти, які роботодавці подають до 10 травня.

«Якщо на 1 березня 2024 року набуто не менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу. Водночас пенсія може обчислюватись із того заробітку, з урахуванням якого обчислено пенсію під час її призначення чи попереднього перерахунку, або, якщо доцільно, враховується, зокрема, заробіток, який людина одержувала, працюючи після призначення/попереднього перерахунку пенсії», – інформує Урядовий портал.
Пенсіонерам, які працюють та отримують пенсію за вислугу років, такий перерахунок буде проведено у разі, якщо вони досягли пенсійного віку.

Виплати переселенцям

Отримувати соціальні виплати продовжать ті переселенці, яким допомогу призначили автоматично ще три місяці тому, а також ті, хто написав заяву на її продовження. Жодних нововведень у червні не передбачається.

ВПО, які не мають можливості працювати, доглядають дітей, важкохворих чи осіб з інвалідністю, мають низькі доходи або не мають їх зовсім, будуть отримувати виплати.

Отже, право на допомогу від держави протягом ще шести місяців мають:
  • особи з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність;
  • діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатні вихователі; діти, тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.
Якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім’ї становить менш ніж 9 444 гривень, право на отримання виплат мають:
  • особи, які доглядають за дитиною до трьох років або дитиною, яка потребує догляду, до шести років;
  • сім’ї, що мають дітей до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • особи, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі;
  • студенти, які звертаються самостійно, віком до 23 років;
  • особи з інвалідністю ІІІ групи;
  • сім’ї пенсіонерів.
Особи, вік яких 55 років і вище, також матимуть право на надходження від держави.

Однак виплати можуть припинити тим громадянам, які не працюють, не доглядають за дітьми чи людьми з інвалідністю та водночас не сприяють своїй зайнятості. Це може статися протягом двох місяців після перепризначення допомоги.

Розмір допомоги для ВПО в червні залишається незмінним:
  • 3 тисячі гривень – для дітей і осіб з інвалідністю;
  • 2 тисячі гривень – для дорослих.

Лібералізація вантажних перевезень

З 1 червня між Україною та Чорногорією запрацює транспортний безвіз.

«Наша мета – щоб на карті Європи не лишилось країн, з якими в нас діє дозвільна система перевезень, а наші транспортні компанії могли доставляти товари у будь-яку країну без додаткових обмежень. Саме тому ми послідовно працюємо над лібералізацією вантажних перевезень з іншими країнами», – зауважив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.
За останні роки товарообіг між Україною та Чорногорією збільшився в рази, тож така зміна стане корисною у плані економічної співпраці для обох країн.

Наразі ведеться робота над розвитком регулярного та нерегулярного автобусного сполучення між двома країнами. На сьогодні є попередня домовленість про запуск маршруту на постійній основі з Києва до Будви.

Посилання скопійовано в буфер обміну