Росіяни за допомогою гри Hamster Combat збирають дані українців

Росіяни за допомогою гри Hamster Combat збирають дані українців

Фото: Перший Криворізький

Популярна російська гра Hamster Combat збирає особисті дані українців. Чому це небезпечно — розбиралась редакція «Першого Криворізького» разом з експертом з питань цифрової безпеки в Nadiyno Павлом Бєлоусовим.

Основна причина швидкого зростання популярності Hamster Combat серед українців та українок, те що користувачі сподіваються на легкий заробіток, а сприяє цьому поширення інформації про гру через соціальні мережі Instagram, TikTok, YouTube та Telegram. Багато українців активно діляться посиланнями на гру, розповідаючи про можливість легкого заробітку.

Користувачі можуть майнити криптовалюту (децентралізовані цифрові гроші, які не потребують банків), просто клікаючи на екран. Якщо інші подібні ігри вже оптимізували свою систему для виведення коштів, то Hamster Combat поки що лише обіцяє зробити це.

Рекламують цю гру її розробники не лише в анонімних Telegram-каналах Кривого Рогу, а і звичайні криворіжці та криворожанки у своїх сторінках у соцмережах.

Ця гра створена російськими розробниками та розміщена на російському домені (унікальній адресі сайту в інтернеті), що містить потенційні загрози для українських користувачів.

«Основна задача у розробників — дохід, та чим більша аудиторія, тим більше можливостей її монетизувати в результаті. Як зібрати аудиторію? Пообіцяти гроші. Звідти й популярність. Бо ти ніби просто натискаєш на екран та отримуєш монети. Не треба працювати, думати, розбиратися: є смартфон, палець — ти в грі. Напевно, якийсь час це буде працювати та навіть люди можливо щось й отримають (в обмін на свій час та увагу), але хорошого від росіян та подібних забавок не варто очікувати», — каже Павло Бєлоусов.

Чому російське походження гри викликає занепокоєння?


Російські закони зобов'язують компанії зберігати користувацькі дані на території Росії і надавати їх державним органам за запитом, що може призвести до використання особистої інформації українських користувачів у невідомих цілях.


Крім того, користування такими додатками сприяє підтримці російської економіки та ІТ-сектору, що в умовах війни є неприйнятним для українців.

До того ж на тлі популярності Hamster Combat буде «розквіт» шахраїв, які будуть щось обіцяти, просити, продавати тощо. Це вже видно за кількістю фейкових ботів та сайтів. Наразі вони не такі страшні (просто просувають реферальне посилання), проте далі може стати гірше, додає Павло Бєлоусов.

Читайте також: Фейки та маніпуляції: які загрози несуть анонімні телеграм-канали криворіжцям

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну