Невелике підвищення цін: чого чекати українцям

Невелике підвищення цін: чого чекати українцям

Фото: Перший Криворізький

Упродовж останнього року ціни на продукти в Україні залишалися в основному стабільними. Деякі з них, наприклад яйця, навіть помітно знижувалися у ціні. Зміни в цінах залежали від сезонних факторів та блокади західного кордону України, яка ускладнила зовнішню торгівлю певними товарами. Проте наразі очікуються знову зростання цін.

Про це йдеться на вебсайті Центру громадського моніторингу та контролю.

За даними Держстату, протягом року ціни на багато продуктів в Україні трохи знизилися. У порівнянні з квітнем 2023 року загальне зниження склало 0,8%. Так, хліб та хлібопродукти подешевшали на 2,1%, макаронні вироби - на 0,6%, а овочі - на 13,9%. Значно знизилися ціни на соняшникову олію (на 15,4%) та цукор (на 15,1%). Найбільше ж у ціні втратили яйця - на 41,9%.

У той же час порівняно з попереднім роком підвищилися ціни на м’ясо та м’ясопродукти (на 4,2%), рибу та продукти з риби (на 5,1%), молоко (на 9,3%), сир (на 7,8%) та фрукти (на 7%).

Деякі овочі, такі як капуста, морква та цибуля, здешевшали. У квітні ціни на сирі продукти харчування й надалі знижувалися - на 6,5%.

Читайте також: в Україні зменшилася вартість борщового набору.

Блокада західного кордону України та добрий врожай минулого року також призвели до подешевшання цукру, борошна та круп. Тепла погода та ранній продаж тепличних продуктів, а також імпорт з Туреччини, знизили ціни на помідори та огірки.

За даними Нацбанку України, збільшення цін на більшість видів м’яса сповільнилося. Проте ціни на молоко швидше зростають через активізацію експорту.

На майбутні місяці прогнозують невелике підвищення цін, проте великого зростання не буде.

Щоб дізнаватись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-канала "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну