Ліміт на зняття готівки у 100 гривень: новий фейк росіян

Ліміт на зняття готівки у 100 гривень: новий фейк росіян

Фото: Перший Криворізький

Російські пропагандисти розповсюджують неправдиву інформацію про те, що нібито українські чоловіки призовного віку відтепер не можуть зняти з банкомата готівку на суму на понад 100 гривень в день. А для того, щоб зняти більшу суму, їм нібито необхідно оновити свої дані у територіальному центрі комплектування (ТЦК).

Цю інформацію опублікувала на сайті російська «Комсомольская правда». Також цю брехню масово поширили підозрілі акаунти у фейсбуці, Х (колишній твітер) та російські канали у telegram.
«У банкоматах в Україні відтепер встановлено щоденний ліміт для зняття готівки для чоловіків призовного віку в 100 гривень (зараз це еквівалент вже 230 рублів). Але щоб зняти і цей ліміт, "необхідно "оновити дані в ТЦК". Дружина, діти та інші родичі, природно, не зможуть зняти по цій карті жодної гривні, оскільки вона записана на конкретну людину», — пишуть пропагандисти з «Комсомольской правди».


Читайте також: Фейк: «Ощадбанк» блокує картки клієнтів, які не з`являються до ТЦК

На підтвердження своїх слів пропагандисти публікують фото українського банківського терміналу, на якому видно повідомлення про встановлення ліміту на зняття готівки та необхідність поновити свої дані у ТЦК.


При перевірці фотографії, яку розповсюджують росіяни за допомогою інструменту Forensically ми виявили, що вона відредагована.До того ж на фото зображений платіжний термінал, а не банкомат. Термінал не має можливості видавати готівку.


Цей фейк створила російська пропаганда, щоб викликати паніку серед громадян, перешкодити мобілізації та підірвати довіру до влади, штучно створивши попит на готівку.

Згідно з Постановою Національного банку України №18 від 24 лютого 2022 року встановлено певні обмеження на вилучення готівки в Україні. Максимальна сума готівки, яку можна вилучити за один день на території України, обмежена до 100 000 гривень з одного рахунку. Ці правила поширюються на всіх клієнтів банків, незалежно від того, чи є вони військовозобов'язаними, чи ні.

Більше про російську пропаганду читайте у спецпроєкті 1kr.ua «Боротьба з дезінформацією»

Посилання скопійовано в буфер обміну