Що рекомендують робити криворіжцям, щоб уникнути гострих кишкових інфекцій

Що рекомендують робити криворіжцям, щоб уникнути гострих кишкових інфекцій

Фото: zmi.ck.ua (ілюстрація)

В загальній структурі інфекційної захворюваності найбільша питома вага припадає на гострі кишкові інфекції. Криворіжцям рекомендують дослухатись до нижче наведених порад, щоб уникнути захворюваності.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: На Дніпропетровщини серед захворілих на гострі кишкові інфекції 67,4% складають діти

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту, причиною яких є потрапляння в організм людини збудників: вірусів, бактерій, паразитів.

Причинами захворювання найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання забруднених харчових продуктів та води. Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, а також кондитерські вироби.

Перші симптоми гострих кишкових інфекцій можуть з’явитися вже через декілька годин після потрапляння збудників в організм. В окремих випадках вони проявляються лише через 2-3 дні. Основні ознаки захворювання – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

Профілактика ГКІ залежить від дотримання ряду гігієнічних правил:
  • використовувати безпечну воду і свіжі продукти для пиття та приготування їжі;
  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання;
  • зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін; зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
  • не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;
  • у подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  • підтримувати чистоту. Дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування туалету.

У разі виникнення перших ознак гострої кишкової інфекції негайно звертайтеся за медичної допомогою. Не займайтесь самолікуванням!

Посилання скопійовано в буфер обміну