Фотозони, хаб та графіті: як криворізька бібліотека руйнує стереотипи

Фотозони, хаб та графіті: як криворізька бібліотека руйнує стереотипи

Фото: Перший Криворізький

Центральна бібліотека для дорослих — єдина сучасна бібліотека у Кривому Розі, яка має фотозони, хаб, арт простір, графіті та дитячі куточки.

Журналістка «Першого Криворізького» відвідала модернізований культурний простір.

У 1934 році у Кривому Розі відкрили першу публічну бібліотеку для робітників. Вона розташовувалась в старому будинку на проспекті Поштовому, який знесли у 1954 році.

Під час Другої світової війни книжний фонд бібліотеки був знищений, відновлення розпочали з квітня 1944 року.

Після чого у 1979 році на цьому місці створили Центральну бібліотеку, яка об'єднала 26 бібліотек. Її книжний фонд складав 2,6 мільйонів екземплярів.

У 2019 році бібліотеку вирішили реставрувати за 2,2 мільйони гривень. Тоді замінили освітлення, реставрували стелю та стіни, придбали нові сучасні меблі, стелажі, кафедри та відремонтували санвузол.

При модернізації бібліотеки хотіли поєднати минуле із сучасним, тому її вирішили створити у трьох стилях: конструктивістський, класичний та лофт. А також додали елементи графіті.



Наразі у бібліотеці є декілька фотозон, невеличкий арт простір та хаб, де проводять дискусії, дебати, зустрічі, виставки та інші культурні заходи.

Не забули й про дітей, з якими батьки можуть приходити. Для них у бібліотеці та в хабі облаштовані спеціальні куточки.

Книжний фонд бібліотеки наразі складає майже 100 тисяч як сучасних, так і давніх та унікальних книжок, та періодики. Окрім того, є й куточок Франції, де можна почитати переведені українською мовою 200 французьких книжок, які минулого року передав Центральній бібліотеці посол Франції.



Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну