Як криворіжцям приготувати смачну паску: найпростіші рецепти

Як криворіжцям приготувати смачну паску: найпростіші рецепти

Фото: Перший Криворізький

Попри війну, криворіжці готуються до Великодня, яке цього року припадає на 5 травня.

Його головним атрибутом є паска, яку традиційно випікають в останній тиждень перед святом Воскресіння Христового. За церковними канонами, найкраще це робити у Чистий четвер або ж у суботу.

Редакція «Першого Криворізького» підготувала добірку найпростіших рецептів смачної паски.

Паска «Традиційна»

Для приготування паски потрібно мати: 1кг борошна, 5 яєць, 500мл молока, 250г ізюму, 200г вершкового масла, 300г цукру, 12г сухих дріжджів, 1 чайну ложку ванільного цукру, дрібка солі.

Яйця та масло наперед дістаньте з холодильника, щоб вони стали кімнатної температури. Половину об’єму молока нагрійте приблизно до 40°. Змішайте 500г борошна з дріжджами, залийте теплим молоком та залиште цю масу в теплому місці на 30 хвилин.

Яйця збийте зі звичайним і ванільним цукром та додайте до опари. Вручну вимішавши тісто, додайте туди сіль та масло. Просійте залишок борошна і ще раз вимішайте тісто. Після години в теплому місці тісто має збільшитися вдвічі.

Заливши родзинки гарячою водою на 15 хвилин, висушіть і обваляйте в борошні. Додайте їх до тіста та залиште його ще на 10 хвилин.

Форми для запікання змастіть маслом і наповніть на третину. Випікайте здобу протягом години за температури 180°.

Щоб приготувати глазурь, візьміть: один яєчний білок, пів чайної ложки лимонної кислоти, 120г цукрової пудри.

Все це збийте міксером. Після того, як паски вистигнуть, полийте їх глазуррю. За бажанням можна прикрасити декоративною посипкою.


Паска «Сирна»

Щоб її приготувати, підготуйте: 1кг домашнього сиру, 5 жовтків, 1 склянку цукру, 400г вершкового масла, ванільний цукор, родзинки, цукати.

Сир та жовтки протріть через дрібне сито. Додайте до маси звичайний та ванільний цукор, а також м'яке вершкове масло. Перемішайте все та викладіть у форму, вистелену вологою марлею. Отриману сирну суміш на ніч залиште у прохолодному місці.

Потім поставте на паску вантаж та залиште так ще на добу, аби позбутися зайвої рідини. Святкового рану дістаньте її з форми, прикрасьте та подавайте до столу.

Паска «Кефірна»

Для приготування паски на кефірі знадобиться: 2кг борошна, 1л молока, 100г пресованих дріжджів, 200г кефіру, 2 яйця, 6 жовтків, 3,5 склянки цукру, 150г родзинок, 200г маргарину, 100г вершкового масла.

Підігрійте молоко та розчиніть в ньому свіжі дріжджі. Додайте кефір, пів склянки цукру та 200г борошна. Перемішайте, доки суміш не почне нагадувати густу сметану. Після цього накрийте миску рушником та залиште на деякий час. Коли розмір опари збільшиться, додайте розм'якшений маргарин з вершковим маслом.

Окремо збийте яйця та залишки цукру до пишної маси. Додайте отримане до опари. Туди ж всипте й решту борошна. Замісивши тісто, залиште його в темному місці, поки воно не «виросте».

Наприкінці додайте родзинки, розкладіть тісто по формах і випікайте у розігрітій до 180° духовці. Паска буде готова за 30-60 хвилин, в залежності від розміру випічки.


Паска «Бездріжджова»

Щоб приготувати паску без використання дріжджів., візьміть: 350г борошна, 300мл кефіру або кислого молока, 100г вершкового масла, чайну ложку соди, 100г родзинок, цукор, цедру одного лимона.

Родзинки промийте, обсушіть та посипте борошном. Вилийте кефір у ємність, додайте соду. Окремо розтопіть масло, змішайте його з натертою цедрою лимона, додайте цукор на свій смак. У цю суміш влийте кефір із содою, всипте борошно, додайте родзинки.

Замісіть тісто. Змащені маслом форми для запікання заповнюйте на 2/3. Майбутню здобу випікайте в духовці за температури 180° протягом близько 35-40 хвилин, після чого прикрасьте глазуррю і декором.

Посилання скопійовано в буфер обміну