Життя у стилі джазу: як розвивається цей напрямок мистецтва у Кривому Розі

Життя у стилі джазу: як розвивається цей напрямок мистецтва у Кривому Розі

Фото: Перший Криворізький

Кривий Ріг — місто джазу. У цьому впевнені герої нової історії проекту «Голоси міста».

Джаз є унікальним музичним жанром, в якому поєдналися різні стилі: традиційні афро-американські пісні та релігійні гімни, народні пісні Західної Африки, європейська класична та латино-американська музика.

Як існує та розвивається джазове мистецтво у Кривому Розі?

Зразковий джазовий оркестр Криворізької міської музичної школи №10

Зразковий джазовий оркестр Криворізької міської музичної школи номер №10 заснував Олександр Гебель — український джазовий музикант, саксофоніст та аранжувальник. Зі своїми учнями створив джазовий оркестр, який їздив на гастролі у Фінляндію, Швецію, Болгарію, Австрію.

З 2008 року оркестром керує Артем Зінченко.

«Дата народження цього колективу — 1980 рік, дуже дуже довго Олександр Робертович робив цю джазову справу, потім він поїхав до Німеччини, його змінив Віктор Іванович Басюк, після Віктора Івановича став до керма Олег Олександрович Грузін. Потім він запросив мене повернутися з навчання і готував мене, готував передати мені цей колектив», — каже Артем Зінченко, керівник Big band Криворізького фахового музичного коледжу.
Артем Зінченко, керівник Big band Криворізького фахового музичного коледжу

Цей вид музичного мистецтва має динамічний та широкий діапазон стилів і жанрів. Артем каже, що вимоги до всіх учнів однакові, адже стандарти виконання джазу високі та професійні.

«Кожен із них відповідає за свою ноту, за свою партію. Вони не зізнаються в цьому, але вони дуже всі хочуть попасти в колектив. У нас в школі багато колективів, але найстаріший, найвідоміший цей джазовий оркестр і всі діти, які грають на інструментах оркестру майже всі хочуть сюди потрапити».
Вікторія грає на кларнеті, саксофоні та фортепіано, також займається вокалом.

«Музика це моє життя, я дуже люблю музику, мені подобається, а особливо джаз, тому я хочу зв'язати своє життя з музикою».

Вікторія Шляхова, учасниця джазового оркестру
«Я займаюсь музикою років мабуть 7, може трошки більше. Мені здається, що якщо мій тато музикант і моя мати музикантка, це мабуть визначено долею. Словами неможливо це описати, краще послухати чи спробувати і ви відчуєте цей кайф музичний», — каже учасник джазового оркестру Михайло Зінченко.
Михайло Зінченко, учасник джазового оркестру

Анна обрала цей напрямок нещодавно та вже переконана, що хоче пов'язати своє життя з музикою.

«Я ходжу третій рік на класичну гітару і мені все подобається. Треба вчити багато, але якщо тобі це подобається, то це не важко».

Анна Настусенко, учасниця джазового оркестру
Артем Зінченко каже, що колектив до початку повномасштабного вторгнення багато подорожував.

«Географія дуже-дуже широка поїздок цього колективу, це стимул для батьків, це стимул для дітей. Воно так відбувається, що вони хочуть, вони намагаються і вони стараються».
Тому наступною подорожжю стала поїздка до Фінляндії, на джазовий фестиваль.

«Вони нас запросили, у нас було багато спілкування онлайн з фінської сторони з перекладачами, ми їм надіслали відео, їм дуже сподобалось як ми граємо і тому вони вони запропонували наш приїзд до них на фестиваль. Буде чотири бенди фінських і один наш український», — каже керівник оркестру.
Організатори фестивалю у Фінляндії запитали у джазового колективу, чи зможуть вони вивчити фінські твори, у той час як вони планують вивчити українські композиції.

«Ну взагалі українського джазу як такого в такому форматі ще й не існує, кажу є якісь аранжування, які я робив. Дуже зацікавились, ми їм надіслали моє аранжування пісні «Ніч яка місячна» і аранжування коломийки Олександра Саратського. Подивились сказали дуже колоритна пісня вийшла і от фінські бенди мають грати українську музику, а ми намагаємось вивчити фінські твори».

Big band Криворізького обласного фахового музичного коледжу

Big band Криворізького обласного фахового музичного коледжу розпочав своє існування ще у дев’яностих роках, разом із заснуванням відділу музичного мистецтва естради.

«Кривий Ріг це дійсно одна із столиць джазу в Україні. Це так в кожному місті кажуть, але ми наполягаємо, що Кривий Ріг з фестивалями «Горизонту джазу», які проходили ще в 80-х роках минулого століття випустив дуже багато музикантів не тільки в Україні, а й за кордоном. Вони вихідці з Кривого Рогу, вони навчалися в наших школах музичних, в нашому коледжі навчалися, вони йшли далі навчатись і зараз вони провідні музиканти взагалі по всьому світу, суто наші криворізькі музиканти».

 Big band Криворізького фахового музичного коледжу

Артем став керівником біг бенду нещодавно, проте з джазом він пов’язаний вже понад 20 років.

«Якось так зі студентства воно все почалося і не зупиняється до сих пір. Для мене джаз це мабуть все життя моє. Одного разу почув гру саксофоніста, ну я багато слухав одного і того ж виконавця дуже багато, і потім в якийсь момент мені здалося, що це він зі мною говорить, тобто я чую слова, я чую речення, які він до мене каже і я думав, що в мене щось там з кукушкою трапилось, але я так зрозумів, що це інше трошки це вже, це вже є життя це нічого без джазової музики я вже не уявляю собі своє життя».
Без музики та джазу не уявляють своє життя й учасники бенду.

«Джаз це музика вона дуже інтелектуальна, і не всі її розуміють люди, які розуміють цю музику, чують гармонію ну це обрані напевно. Джаз — це музика свободи, про свободу це дуже круто і на жаль зараз не така вона популярна, тому хочеться якось розповсюджувати людям культуру цю», — каже Катерина Прохоренкова, студентка музичного коледжу.
Катерина Прохоренкова, студентка музичного коледжу

Владислав до музики займався танцями, але вирішив, що хоче сам створювати своє.
«Я коли потрапив сюди я взагалі не знав що робити, тому що читка нот з листа для мене це було все вперше, тому що я взагалі вчився сам, це було дуже складно, але наш колектив класний і ми всі підтримуємо один одного».
Владислав Дульнєв, студент музичного коледжу

Настя музикою займалась з дитинства, тому вирішила продовжувати розвиватись у цьому напрямку.

«Мені подобається жити в музиці, подобається те, що дуже часто з'являється натхнення, яке змушує до чогось іти, змушує навчатися ще більше. Джаз це дуже цікава музика, мені подобається звучання по-перше, а по-друге є велика можливість навіть на одну пісню заробити багато варіацій, і взагалі джаз це імпровізація, імпровізація в джазі, в музиці, по життю дуже така ідея мені близька».
Анастасія Тищенко, студентка музичного коледжу

Віталій Щербина, викладач Криворізького обласного фахового музичного коледжу впевнений, що цей напрямок мистецтва у міста надалі тільки розвиватиметься і здобуватиме ще більше популярності.

«Кривий Ріг колиска джазу, це одна із столиць джазу і тут завжди був джаз, він завжди тут буде, завдяки дитячому біг-бенду, завдяки нашому відділу естради, завдяки біг-бенду естрадного відділу».
Віталій Щербина, викладач Криворізького обласного фахового музичного коледжу

Керівник Big band Криворізького фахового музичного коледжу ділиться, що для джазового виконавця постійно треба бути у тонусі.

«Тому що це складно — втримати якість звучання колективу, але всі хто тут працював, працює всі наполегливо роблять свою роботу і все буде все буде Україна і джаз».
Ця публікація здійснена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю «Першого Криворізького» і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Фото: Тадеуш Бабеуш Дарія Коломоєць

Відео: Тадеуш Бабеуш Дарія Коломоєць

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну