Важливо

Яку альтернативу пластиковим квітам можуть використовувати криворіжці у поминальні дні

Яку альтернативу пластиковим квітам можуть використовувати криворіжці у поминальні дні

Фото: Управління екології (ілюстрація)

Криворіжців закликають відмовитись від штучних пластикових квітів у поминальні дні. Є декілька альтернативних варіантів, якими можна їх замінити.

Про це йдеться на сторінці Управління екології виконкому Криворізької міської ради у Фейсбук.

Через місяць будуть поминальні дні й на місцевих ринках вже впадають у вічі ядучим різнобарв’ям штучні пластикові квіти. Проте свій яскравий колір вони втратять вже через кілька місяців, а от негативний вплив на навколишнє середовище триватиме набагато довше.

Квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу оброблених парафіном. Під дією сонячних променів, вони можуть не тільки виділяти неприємний запах, а й стати причиною пожежі.

«Достеменно невідомий склад пластику адже весь ринок квітів імпортується із Китаю, й сертифікати на них відсутні», — йдеться у повідомленні.

Пластик як неприродний матеріал розкладається протягом 100 років, а то і більше. Він не утилізується живими організмами. Натомість, під дією кліматичних факторів, в процесі розкладу пластикові квіти можуть виділяти дуже отруйні речовини у навколишнє середовище.

Майже кожного року пластикові квіти замінюють на нові, а старі викидають на смітник. Звідки вони потрапляють на полігони, де можуть пролежати тривалий час.

Штучні квіти категорично забороняється спалювати й закопувати, адже розкладатися вони можуть багато-багато років, а під час горіння виділяють небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини - фенол, формальдегід, оксиди азоту та сірки й діоксини, які мають сильний канцерогенний вплив і є однією з причин розвитку онкологічних захворювань.

Альтернативою пластиковим квітам можуть стати:
  • вінки та букети з живих квітів та хвої;
  • живі квіти, висаджені в ґрунт;
  • газонна трава;
  • сухоцвіти;
  • лампадки;
  • свічки.

«Закликаємо громадян бути екологічно свідомими і сучасними, та нарешті відмовитися від старих шкідливих звичок, які шкодять довкіллю і здоров’ю людей!», — йдеться у повідомленні.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну