Укрзалізниця продовжує розвиток інфраструктури для інтеграції у ЄС

Укрзалізниця продовжує розвиток інфраструктури для інтеграції у ЄС

Фото: Перший Криворізький

Укрзалізниця розпочала будівництво європейської колії Чоп-Ужгород — один із проєктів стратегічної програми розвитку залізничної інфраструктури для інтеграції України до ЄС.

Про це повідомляє Укрзалізниця в telegram-каналі.

11 квітня відбулось укладання першої ланки рейкошпальної решітки нової євроколії.

Цей проєкт дозволить не тільки підвищити комфорт пасажирського сполучення та перерозподілити пасажирський потік, а й паралельно дасть нові логістичні можливості до вантажних перевезень, розвантажить автомобільні пункти пропуску.

Ужгород стає першим обласним центром, який отримає сполучення з Європою колією європейського зразка.

У травні розпочнеться основна стадія будівництва. Проєктна документація та ТЕО були розроблені за кошти державного бюджету в 2021-2022 роках. Проєкт буде реалізовано за 50% грантового співфінансування фонду ЄС Connecting Europe Facility (CEF). Укрзалізниця отримала можливість реалізувати цей проєкт в результаті успішної участі у конкурсному відборі проєктів CEF в 2022 році. Загальна сума проєкту 1,3 мільярди гривень. Термін виконання проєкту —14 місяців.

Проєкт передбачає:
• Будівництво 22 кілометрів залізничної колії європейського стандарту;
• Реконструкцію штучних споруд, об'єктів та мереж інженерного забезпечення;
• Оснащення колії двостороннім напівавтоматичним блокуванням та пристроями мікропроцесорної диспетчерської централізації.

Реалізація проєкту дозволить запустити прямі пасажирські маршрути по євроколії з Ужгорода до країн Європи, а також здійснювати пересадки з поїздів з усіх регіонів України для подальших подорожей країнами Європи.

Також планують провести техніко-економічне обґрунтування можливого продовження євроколії від Ужгорода до Львова, що стане важливим кроком для приєднання Львова до двох Європейських Транспортних Коридорів TEN-T – Рейн-Дунайського та Середземноморського.

Нагадаємо, Укрзалізниця відкриває продаж квитків онлайн до Угорщини.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну