«Це було спекотне літо, то був жах»: як вирішували проблеми з водою в Апостоловому і як будують громадські бювети

«Це було спекотне літо, то був жах»: як вирішували проблеми з водою в Апостоловому і як будують громадські бювети

Фото: Перший Криворізький

У червні минулого року через знищення окупантами Каховської ГЕС та зневоднення водосховища в багатьох містах і селах та цілих громадах, які отримували воду з водосховища, була серйозна криза з водопостачанням, не винятком стала й Апостолівська громада. Журналісти редакції «Першого Криворізького» поспілкувалися з мешканкою міста Іриною Ніколюк і секретаркою міської ради Лесею Міхно, які розповіли про ті нелегкі часи та рішення, які допомогли покращити ситуацію з водою в громаді.

«Коли сталася велика трагедія на каховській ГЕС, наше місто залишилося без води. Люди виживали хто як міг: спершу це була вода з магазину, потім нам почали підвозити воду, яка спочатку була не питна, а технічна. Але багато людей кип’ятили, бо не було де набрати, і користувалися нею. Отак ми виживали, коли наше місто було без води»,— згадує Ірина Ніколюк, мешканка Апостолового.


На фото Ірина Ніколюк, яка працює у місцевому ліцеї озеленювачкою

Родина Ірини після підриву Каховської ГЕС і вичерпання запасів почала купувати воду для пиття та набирати технічну воду, яку регулярно підвозили в місто.




На фото видно, як мешканка Апостолове набирає воду з бювету, який облаштували в місті у 2023 році
У ліцеї, де працює Ірина, встановили гідрофори, які допомагають підкачувати воду в шкільні крани, завдяки цьому вони можуть тримати територію закладу освіти зеленою.



На фото гідрофор в Апостолівському ліцеї № 3




«Це було спекотне літо, коли Апостолівська громада залишилася повністю без централізованого постачання. Як зараз пам’ятаю, що через нерозуміння наслідків, масштабів лиха мешканці громади почали запасатися водою, але ніхто тоді не знав, на який строк. Ми почали працювати над планами, де брати воду після повного зневоднення водосховища», — говорить Леся Міхно, секретарка Апостолівської міської ради.



У червні минулого року приблизно 80 населених пунктів у південній частині України, разом із Кривим Рогом і Нікопольським районом Дніпропетровщини, які отримували воду з Каховського водосховища, залишилися без централізованого водопостачання. Тоді в міста й села громад Криворізького району підвозили воду, давали її за графіком, бурили свердловини, встановлювали станції доочистки води та бювети. Також у межах дій на всеукраїнському рівні розпочали будівництво трьох магістральних водогонів на території Дніпропетровщини, для будівництва яких виділили 13,4 мільярда гривень.

Яка ситуація з водою в Апостолівській громаді сьогодні


В Апостолівській громаді за останніми підрахунками живуть 22 тисячі мешканців, тільки в місті Апостолове 13 тисяч людей. Аби забезпечити їх водою, у населених пунктах громади організовували пункти видачі технічної та питної води. Тоді воду підвозили Криворізька районна військова адміністрація і благодійні та громадські організації, які також активно допомагали мешканцям. А з липня в межах співпраці Криворізької районної військової адміністрації з IDS Ukraine (ТМ «Моршинська», ТМ «Миргородська») Апостолівська громада отримала мобільну станцію для очищення води вартістю 680 тисяч гривень.



Скрін зі сторінки Лесі Міхно про отримання мобільної станції для очищення води


Також уже в січні 2024 року завдяки спорудженню дамби в Зеленодольській громаді Криворізького району споживачі міста Апостолове почали отримувати воду.

«Дуже дякую двом благодійним фондам, перший — це Посольство Швейцарської Конфедерації в Україні, вони нам допомогли зробити три свердловини під бювети, і зараз люди мають змогу отримувати чисту питну воду безкоштовно, саме вони розташовані в Апостоловому. Також дуже дякую благодійному фонду “Небо України”, вони нам зробили два бювети, одним бюветом уже люди користуються в районі нашої лікарні, другий скоро з’явиться в селі Кам’янка, там розташований територіальний центр для літніх людей. Люди зможуть брати безкоштовно воду, це дуже велика підтримка, тому що місто наше до повномасштабного вторгнення нараховувало майже 13 тисяч мешканців, які в один момент залишилися без води. Також дуже багато допомоги нам надала військова адміністрація, приходили фури з бутельованою водою та технічною»,— говорить секретарка Апостолівської міської ради.



На фото місцеві мешканці набирають воду в громадському бюветі міста Апостолове



На фото працівник міського бювету, який налаштовує тиск



На фото приладна панель, за допомогою якої у бюветі налаштовують тиск подачі води



На момент написання матеріалу, тобто станом на кінець березня 2024 року, у будинки громади подавали воду з Апостолівського каналу, у якому критично знизився рівень води. Місцева мешканка Ірина Ніколюк розповіла журналістам нашого сайту, що попри наявність станцій доочистки вода поки є технічною, тому її родина продовжує купувати очищену воду для пиття, а бювети вважає чудовою ініціативою і також ними користується.



На фото Апостолівський канал

Сьогодні централізоване водопостачання в будинки містян відбувається за графіком зранку та ввечері, тому сказати, що проблема повноцінно вирішена, не можна. Але Леся Міхно говорить, що з повним запуском магістрального водопроводу, який будують у межах державної програми і який забезпечить регулярне поповнення Апостолівського каналу водою, мешканці міста і сіл зможуть повернутися до життя, коли в кожен будинок безперешкодно та безпроблемно надходитиме вода.






Ми створили цей матеріал як учасники Мережі «Вікно Відновлення». Усе про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі.



Фото: Тадеуш Бабеуш Дарія Коломоєць

Посилання скопійовано в буфер обміну