«Життя продовжується, місто приймає виклики сьогодення», — як попри війну в Миколаєві відновили роботу басейну

«Життя продовжується, місто приймає виклики сьогодення», — як попри війну в Миколаєві відновили роботу басейну

Фото: Перший Криворізький

Протягом 2022 року Миколаїв щоденно потерпав від обстрілів із боку військових російської армії. Сьогодні Миколаїв, як і більшість міст, попри обстріли відновлюється та відбудовується, винятком не став і спорткомплекс «Зоря», басейн якого майже за тиждень до повномасштабного вторгнення РФ відремонтували та готували до відкриття.

Журналісти редакції «Першого Криворізького» поспілкувалися з керівництвом спорткомплексу «Зоря», який ще до офіційного відкриття після капітального ремонту був пошкоджений у результаті ворожих обстрілів.

Про капітальний ремонт басейну, відкриття якого через наступ РФ перенесли на рік


На початку лютого 2022 року в миколаївському спорткомплексі «Зоря» закінчили оновлення зали з басейном. До початку повномасштабного вторгнення місцеві спортсмени навіть встигли провести тестові запливи у відремонтованій будівлі. А якість ремонту і комфорт оновленого спорткомплексу також прийшли перевірити представники влади.

Управління капітального будівництва Миколаївської міськради повідомляє, що загальна вартість робіт із заміни обладнання та капітального ремонту приміщення чаші басейну сягнула понад 27 мільйонів гривень. Також відомо, що ремонт будівлі та чаші басейну фінансувались із державного та місцевого бюджетів.



«За час ремонту тут повністю оновили залу, де розміщений басейн, встановили фільтраційні насоси, обладнання для підігріву води та підлоги, систему осушення повітря. Також повністю відремонтували чашу басейну — замість плитки її застелили спеціальним покриттям. Також у залі басейну встановлять тумби для стрибків і електронне табло»,— писали на офіційному сайті Миколаївської міської ради.
Відкрити басейн у спорткомплексі «Зоря» планували у квітні 2022 року, а ось завершити ремонт усього комплексу — до кінця того ж року, якби не розпочалося повномасштабне вторгнення.

Про обстріли з боку РФ і відновлення звичайного режиму роботи


У травні 2022 року комплекс зазнав руйнувань унаслідок обстрілів, але воля до відродження та сила духу місцевих мешканців не дозволили загубити цей символ. Зусиллями міської влади й за активної підтримки громади відновлення роботи басейну стало реальністю вже в травні 2023 року.

За словами керівника спорткомплексу «Зоря» Віталія Волкова, після ворожого обстрілу черговий зателефонував йому та повідомив про те, що будівля з басейном зазнала руйнувань.



Володимир Коссе, керівник комунальної установи «Центральний міський стадіон» у Миколаєві, говорить, що відновлення роботи спорткомплексу «Зоря» було ініціативою Миколаївської міської ради. Сам спортивний комплекс «Зоря» відновив роботу для містян і гостей міста вже в травні 2023 року.





«Ми відкрились, бо життя продовжується, місто приймає виклики, і для містян навіть під час війни все-таки потрібен відпочинок. Оздоровлення в басейні — це дуже важливо. Басейн відвідують люди різних вікових категорій: і люди поважного віку, і діти. Спортсмени тренуються тут і перемагають на змаганнях у Європі й не тільки, тож відкриття басейну — це великий плюс для міста»,— зазначив Володимир Коссе.


На фото керівник спорткомплексу «Зоря» Віталій Волков і керівник КУ «Центральний міський стадіон» Володимир Коссе
Зазначимо, що про кількість відвідувачів миколаївського басейну адміністрація не повідомила журналістам нашого сайту з міркувань безпеки.

Тоді в результаті обстрілу касетними снарядами в будівлі басейну пошкодило дах і територію спорткомплексу, розповідає Володимир Коссе. Футбольні поля зробили швидко, а дах робили протягом місяця.



Басейн у спорткомплексі «Зоря» станом на квітень 2024 року



Встановлене нове електронне табло, яке було пошкоджене в результаті прильоту



Нове електронне табло



Стеля в залі басейну, відремонтована після прильоту



Залишки пошкодження на стелі внаслідок прильоту (станом на кінець березня 2024 року)



Відновлена стіна в залі басейну після ворожого обстрілу (станом на кінець березня 2024 року)




Відновлена стіна в залі басейну після ворожого обстрілу

Ми створили цей матеріал як учасники Мережі «Вікно Відновлення». Усе про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі.


Фото: Михайло Коваль Світлана Коваль

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну