Російські пропагандисти зняли серіал про події Євромайдану

Російські пропагандисти зняли серіал про події Євромайдану

Фото: Перший Криворізький

На початку березня на російському державному пропагандистському каналі стартував серіал «Переведи ее через Майдан», в якому викривлюють дійсність про події Революції Гідності в Україні у 2013-2014 роках.

У цьому 8-серійному телефільмі події розгортаються під час Революції Гідності, яку автори називають історичним держпереворотом. Режисер серіалу Олег Добровольський говорить, що Майдан показали у серіалі як фон.

серіал Переведи її через Майдан

Серіал — спроба пропагандистів показати так звану «правильну» версію подій 2013-2014 років в Україні. Як це часто відбувається, в намаганнях видати за правду вигадки, автори телефільму додали документальні кадри з Майдану.

Втім, за версією сценаристів, всі події Революції Гідності були сплановані та профінансовані спецслужбами США, офіс яких знаходиться у будівлі Служби безпеки України. А також підігріті особисто президентом-втікачем Януковичем, начебто для шантажу Росії й спроби отримати фінансову допомогу.

Присутній в серіалі й натяк на «повернення» України до складу РФ. Так, наприклад, під час серіального діалогу між російським генералом та американцем, у відповідь на репліку американця «Україна — це Сполучені штати», росіянин відповів: «Бачиш той сад? Його висаджував російський цар. Ми ще повернемось».

Основна задача серіалу — працювати з українською аудиторією по усій території країни. За даними платформи Google Trends найбільш популярний серіал у Криму та Івано-франківській області. Загалом географія покриття фільму надзвичайно висока, враховуючи, що він фактично дискредитує українську історію та просуває російські наративи.
Цей «політичний трилер» створений за підтримки Інституту розвитку інтернету — російської організації, яку спонсорує РФ.

Читайте також: «Слово пацана» — серіал-роспропаганда. Що з ним не так?

У 2023 році Інститут розвитку інтернету (далі – ІРІ), пов'язаний з урядом та міносвіти РФ, розподілив 20 мільярдів рублів грантів на створення «патріотичного» контенту, а ще 52 мільярди виділять для цього у 2024-2025 роках. Загалом це складе 72 мільярди рублів за три роки (приблизно 0,9 мільярда доларів США). Інформація про це міститься в розслідуванні, опублікованому «Важливими історіями».

Для порівняння, у минулому 2021 році ІРІ отримав з бюджету 10 мільярдів рублів. Варто також відзначити, що інший пропагандистський орган, російський Фонд кіно, отримав на 2023 рік 12 мільярдів рублів (129,6 мільйона доларів США).

Олексій Гореславський, колишній співробітник адміністрації президента Росії, очолює структуру, створену у 2014 році. Основна її мета полягає у наданні грантів на "мережеве військово-патріотичне виховання" та "продавлювання повістки влади", розповів колишній співробітник організації. Зокрема, Інститут розвитку інтернету виділяв кошти на виробництво продукції державного пропагандистського телеканалу RT (Russia Today).

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну