Як росіяни намагаються посіяти розбрат між українськими військовими та владою

Як росіяни намагаються посіяти розбрат між українськими військовими та владою

Фото: Перший Криворізький

Російська пропаганда не припиняє спроби дестабілізувати ситуацію в Україні та створити ілюзію протистояння між військовими та представниками влади. Так, російський державний пропагандистський медіаконгломерат «РИА новости» опублікував статтю про те, що нібито українські військові планують захопити Верховну Раду.

Читайте також: РФ запустила дезінформаційну атаку проти Президента України



Як доказ, пропагандисти використовують скріншоти з закритого чату у Telegram, до якого нібито отримали доступ російські спеціалісти. В чаті, як стверджують росіяни, спілкуються українські військові і планують там захоплення Верховної Ради.

На скріншотах видно, що у чаті знаходиться 109 учасників, повідомлення в чаті лише від п’ятьох людей, які використовують нікнейми і аватарки без облич. Повідомлення написані переважно російською та українською з помилками.
Це схоже більше на роботу російських фейкових акаунтів, ніж на реальне спілкування. Створення закритих спільнот для спілкування — один з ключових інструментів російської пропаганди в Україні та в країнах заходу.

Вкиди про протистояння військових й політиків — один з напрямків дискредитації влади та створення протистояння між владою та військовими. Таким чином Росія намагається досягнути декількох результатів:
  • демотивувати військових, говорячи про погану владу й недовіру до неї серед військових;
  • показати недовіру до влади з боку військових, впливаючи на цивільних.

Згідно з даними опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), більшість українців довіряють Кирилу Буданову, Володимиру Зеленському та Олександру Сирському. Так, довіра керівнику Головного управління розвідки становить 66%. Довіра Володимиру Зеленському становить 64%.

Окремо варто звернути увагу на довіру новому Головнокомандувачу Олександру Сирському. Формально серед усіх респондентів йому довіряють 40%, не довіряють – 21%, а 4% мають невизначене ставлення. Разом з цим 35% не знали його у лютому (і 48% не знали його в грудні). У перерахунку до тих, хто його знає, у лютому йому довіряють 62%.



Варто зазначити, що проведення опитування припало на період відставки Валерія Залужного.

За словами виконавчого директора КМІС Антона Грушецького, результати опитування не дають можливості говорити про конкретні причини зростання чи зниження довіри. Втім можна припустити, що відбувається спільний вплив відставки Валерія Залужного, яка співпала зі складною ситуацією на фронті, невизначеною позицією ключових союзників України (особливо – США). Тому говорити про кристалізацію певного ставлення можна буде трохи пізніше, коли емоції всіх учасників охолонуть.«Принципово важливо, що новий Головнокомандувач має довіру населення та історія з відставкою Валерія Залужного не позначилася на показниках довіри Олександру Сирському», — зазначив Антон Грушецький.

Читайте більше про російські фейки та пропаганду у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією».

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну