Криворіжець Іван Уривський став лауреатом Шевченківської премії

Криворіжець Іван Уривський став лауреатом Шевченківської премії

Фото: ukrinform.ua

У суботу, 9 березня, комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив лауреатів. Серед лауреатів криворіжець Іван Уривський.

Відповідний указ оприлюднили на сайті Офісу Президента.

Режисер здобув перемогу у номінації "Театральне мистецтво" разом з Тетяною Овсійчук, Сусанною Карпенко за виставу "Конотопська відьма" за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Переможців також визначили у номінаціях «Література», «Публіцистика, журналістика», «Музичне мистецтво» та «Візуальне мистецтво».

Державні нагороди отримали:

«Література»
  • Дмитро Лазуткін за книгу поезій «Закладка»;
  • Ярина Чорногуз за книгу поезії «[dasein: оборона присутності]».
«Публіцистика, журналістика»
  • Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм "20 днів у Маріуполі").
«Музичне мистецтво»
  • Джамала — за альбом Qirim;
  • композиторка Кармелла Цепколенко — за кантати «Читаючи історію» за поезією Оксани Забужко, «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію № 5.
«Візуальні мистецтва»
  • Андрій Єрмоленко — серія робіт «Ukrainian resistance // Український опір».
Указом президента також встановити, що розмір премії цього року — 429 тисяч гривень кожна.

Нагадаємо, що документальний фільм «20 днів у Маріуполі» від режисера та відеографа Мстислава Чернова здобув перемогу на найпрестижнішій кінопремії «Оскар 2024», у категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм».

Посилання скопійовано в буфер обміну