За останній тиждень лютого 74 мешканця Дніпропетровщини захворіли на гострі кишкові інфекції
Фото: Перший Криворізький
Про це йдеться на сторінці Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ у Facebook.
Читайте також: Дифтерія та правець: Дніпропетровщина серед областей з найнижчими показниками щеплень
Середньобагаторічні показники не перевищені. В порівнянні в аналогічним періодом минулого року, захворюваність нижче на 12 випадків.
Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, причиною яких є потрапляння в організм людини збудників: вірусів, бактерій, паразитів, що спричиняють ураження шлунково-кишкового тракту. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації.
Загальні симптоми гострих кишкових інфекцій:
- інкубаційний період (з моменту потрапляння збудника до появи перших ознак хвороби) триває від 6 годин до 2 діб;
- підвищення температури і симптоми інтоксикації (слабкість, запаморочення, ломота в тілі, нудота, блювота).
Причинами недуги найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання уражених харчових продуктів й забрудненої води.
Щоб захистити себе та своїх дітей від ГКІ достатньо виконувати прості профілактичні дії:
- дотримуватися правил особистої гігієни. Користуватися індивідуальним посудом, рушником та мати особисті засобами гігієни;
- регулярне миття рук - запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їжею, під час приготування їжі, після кожного відвідання туалету. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями. Бруд з-під нігтів видаляють щіточкою. Як найретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних та шкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід мити в проточній воді. Продукти, що швидко псуються, зберігають у холодильниках при температурі в камері не вище +6°С;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, яка різко зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів у ньому. Проте розливне молоко слід обов’язково прокип’ятити;
- не споживати продукти, що зберігалися з порушенням вимог щодо термінів та умов зберігання;
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд, бутилочки для прикорму чи ємність для пиття води (соку), соски та іграшки;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".