За останній тиждень лютого 74 мешканця Дніпропетровщини захворіли на гострі кишкові інфекції

За останній тиждень лютого 74 мешканця Дніпропетровщини захворіли на гострі кишкові інфекції

Фото: Перший Криворізький

За останній тиждень лютого на Дніпропетровщині на гострі кишкові інфекції захворіли 74 людини, серед них 51,4% — діти.

Про це йдеться на сторінці Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ у Facebook.

Читайте також: Дифтерія та правець: Дніпропетровщина серед областей з найнижчими показниками щеплень

Середньобагаторічні показники не перевищені. В порівнянні в аналогічним періодом минулого року, захворюваність нижче на 12 випадків.

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, причиною яких є потрапляння в організм людини збудників: вірусів, бактерій, паразитів, що спричиняють ураження шлунково-кишкового тракту. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації.

Загальні симптоми гострих кишкових інфекцій:
  • інкубаційний період (з моменту потрапляння збудника до появи перших ознак хвороби) триває від 6 годин до 2 діб;
  • підвищення температури і симптоми інтоксикації (слабкість, запаморочення, ломота в тілі, нудота, блювота).

Причинами недуги найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання уражених харчових продуктів й забрудненої води.

Щоб захистити себе та своїх дітей від ГКІ достатньо виконувати прості профілактичні дії:
  • дотримуватися правил особистої гігієни. Користуватися індивідуальним посудом, рушником та мати особисті засобами гігієни;
  • регулярне миття рук - запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їжею, під час приготування їжі, після кожного відвідання туалету. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями. Бруд з-під нігтів видаляють щіточкою. Як найретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних та шкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід мити в проточній воді. Продукти, що швидко псуються, зберігають у холодильниках при температурі в камері не вище +6°С;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, яка різко зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів у ньому. Проте розливне молоко слід обов’язково прокип’ятити;
  • не споживати продукти, що зберігалися з порушенням вимог щодо термінів та умов зберігання;
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд, бутилочки для прикорму чи ємність для пиття води (соку), соски та іграшки;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну