Російська пропаганда поширює черговий фейк про нібито розстріл лісників українськими військовими

Російська пропаганда поширює черговий фейк про нібито розстріл лісників українськими військовими

Фото: Перший Криворізький

Днями пропаганда РФ у своїх Telegram-каналах розповсюджувала інформацію про те, що нібито українські військові зі 125 бригади територіальної оборони Збройних сил України розстріляли лісників, після чого нібито звинуватили у цьому “російських диверсантів”.

“Перший Криворізький” з’ясував, що це неправда.

У пропагандистському Telegram-каналі росіяни пишуть: “Трагічний випадок стався неподалік прикордонного селища Слатине Харківської області, де зараз базується 125 бригада територіальної оборони. Двоє чоловіків вирушили до лісу неподалік населеного пункту, щоб заготувати більше дров для будинку.

Водночас там знаходилися військовослужбовці 125 ТрО, які без попередження відкрили вогонь, внаслідок чого жителі загинули на місці”.

У ворожому Telegram-каналі з'явився фейк про розстріл лісників

27 лютого 2024 року Центр протидії з дезінформації спростував цю інформацію. Насправді це черговий російський фейк.

Як було насправді: дані з офіційних джерел


На офіційному сайті Харківської обласної прокуратури повідомили, що 25 лютого близько 16:20 у лісосмузі між Великими Проходами та Слатиним Харківської області у на ворожому вибухонебезпечному предметі підірвались та загинули двоє чоловіків віком 32 та 19 років.

Харківська обласна прокуратура повідомила, що мешканці селища Слатине підірвались на протипіхотній міні

Українськими слідчими встановлено, що чоловіки мешкали у селищі Слатине. Вони поїхали в ліс пиляти дрова для домашніх потреб.

Попередньо, вони підірвались на протипіхотній міні.

Зауважимо, що такі схожі фейки росіяни поширюють, щоб спробувати дегуманізувати українських військових. Тобто вони це роблять, щоб люди мали негативне сприйняття про українське військо. А також їм це вигідно для того, щоб тримати українське суспільство в напрузі та панічному настрої.

Центр протидії з дезінформацією спростував інфромацію про розстріл лісників

Нагадаємо, нещодавно росіяни поширювали фейк про нібито розстріл працівника ТЦК.

Як захистити себе та рідних від фейків: поради

1. Радимо уважно перевіряти інформацію у надійних та перевірених джерелах. Зауважимо, якщо інформація, на перший погляд, виглядає сумнівно, варто її перевірити в офіційних джерелах. Це можуть бути державні сайти, медіа, якому найбільше довіряєте і впевнені, що там завжди перед опублікуванням матеріалу, йде перевірка на фактчекінг.

2. Звертайте увагу на оформлення заголовків. Дуже часто пропагандистські заголовки викликають ряд таких емоцій — пригнічення, спустошення, поганий настрій, паніка, страх тощо. Крім цього, заголовки можуть змінювати сенс інформації, що також видає за фейк.

3.
Аналізуйте фото та відео. Ворог досить часто використовує відфотошоплені фото та відео, а також використовує штучний інтелект для поширення маніпульованої інформації.

4.
Якщо у вас з’являються сумніви стосовно інформації ви завжди можете звернутися до експерта. Іноді консультація з експертом дає відповіді на подальші питання, які могли виникнути в ході з’ясування.

5.
Зберігайте уважність та критичний підхід до інформації. Ворожа пропаганда націлена у більшості випадках на людей, які не критично сприймають інформацію.

Редакція 1kr.ua закликає мешканців Кривого Рогу довіряти лише перевіреним джерелам і не піддаватись ворожим маніпуляціям.

Більше спростувань фейків у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією» читайте на сайті «Першого Криворізького».

Як ви вважаєте, чи добре Ви розрізняєте російську дезінформацію від правди?

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну